Foto: RM Auctions

Äldsta kvarvarande Forden till salu

Vi kunde nyligen berätta att Ford under sin 109-åriga historia tillverkat 350 miljoner bilar. Den äldsta av dessa, som fortfarande är i livet kommer nu att säljas på auktion.

I juli 1903 var Ford Motor Company inte äldre än en månad, men redan i ekonomiska problem. Utvecklingen Model A, som var företagets första modell, hade dragit ut på tiden, och man hade råkat krocka den första prototypen. Man behövde helt enkelt få in nya pengar, och detta fick man när tre beställningar kom in ungefär samtidigt. Köparna var en doktor vid namn Ernest Pfenning, en bilfirma i Indiana samt Herbert L McNary, en smörfabrikör från Iowa. Priset var 850 dollar per bil.

De tre bilarna byggdes parallellt och fick chassinumren 11, 9 respektive 30. Det är den sistnämnda av dessa, smörfabrikörens vagn, som nu är uppe till försäljning. Efter inköpet behöll McNary och hans familj bilen i omkring ett halvt sekel, innan den såldes till en Harry Burd i Iowa, som lät renovera den. 1961 bytte bilen ägare och hamnade hos en Fordhandlare i Schweiz innan den återvände till USA år 2001. 

Under skalet har denna Ford Model A, som är den enda kända av de tre först byggda bilarna, en tvåcylindrig boxermotor på drygt 1,6 liter samt ett rejält effektuttag på hela åtta hästkrafter. Det är ungefär vad en gräsklippare har i dag.

Senast bilen gick under klubban var 2007. Då gick budgivningen upp till nära 700 000 dollar. Nu är den alltså ute på auktion igen, den 11-12 oktober, och man räknar med att den ska betinga ett värde på 300 000 och 500 000 dollar, vilket motsvarar mellan ungefär 2 och 3,3 miljoner svenska kronor, eller en värdeuppgång gentemot ursprungspriset med 35 000–60 000 procent (inflation borträknad).