Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äldsta orenoverade Minin såld – för 450 000

För några veckor sedan kunde vi berätta att den äldsta orenoverade Minin i världen, tillverkad 1959, såldes på auktion. Nu har auktionen genomförts, och slutpriset blev tre gånger så högt som det uppskattade.

Den må vara rostig, ha punktering och solkiga rutor, men den Austin Mini Se7en som vi kunde berätta om redan för några veckor sedan är inte vilken bil som helst. Det är nämligen den äldsta orenoverade hundkojan, i världen. Totalt vet man bara om tre äldre exemplar, som alla har blivit renoverade på något sätt under sin livstid.

Detta exemplar, som tillverkades i Longbridge för ganska exakt 53 år sedan, hade spenderat tiden från åtminstone 1986 stående i en lada, innan den nu gick upp för auktion på Bonhams i England vid månadsskiftet april-maj. Auktionsfirman hade uppskattat att priset skulle landa på mellan 12 000 och 15 000 brittiska pund, ungefärligen motsvarande mellan 130 000 och 150 000 svenska kronor. När auktionen avklarats visade sig dock slutpriset bli betydligt högre än så – bilen såldes för hela 40 250 brittiska pund, motsvarande knappt 450 000 kronor, eller tre gånger det uppskattade värdet!

Inga uppgifter om vem den lycklige (?) köparen är har släppts från auktionsfirman, och det återstår således att se ifall denne beslutar sig för att renovera bilen, eller behålla den i det (obrukbara) skick som den har.