Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-whiplashskada080207-whiplashskada080207-whiplashskada
080207-whiplashskada

Är Suzuki Swift för gammal för miljön?

Mikael Stjerna svarar:

Är Suzuki Swift för gammal för miljön?

Jag har tittat en del på begagnade bilar den senaste tiden för att se vad som kan vara vettigt att köpa för en liten slant. Samtidigt vill jag tänka lite på miljön. En äldre bil som en Suzuki Swift 1,3 från 1996 släpper ut 116 g CO2/km enligt Teknikens Världs och Bilprovningens beg-guide. Detta låter ju vettigt och lågt. Min undran är då: Är denna klassad som en miljöbil, eller är det endast nyare bilare som räknas som detta när de släpper ut under 120 g CO2/km? Kanske den övriga reningen inte är lika effektiv och därför inte lever upp till detta? På den tiden pratades det ju mycket om milöklasser. Jag minns att Volvo 850 GLT klassades som mycket miljövänlig och därför slapp någon avgift. Jag hoppas ni kan svara på frågan. Är en trogen prenumerant sedan snart tolv år och tackar för en mycket bra tidning!

ANDREAS HOLMSKOV

Det enkla och raka svaret på din fråga är ”nej”. En Suzuki från 1996 uppfyller inte kraven i någon miljöbilsstandard, oavsett hur snål den är. Orsaken är att jakten på onödiga koldioxidutsläpp är en relativt ny företeelse. De miljöbilsdefintioner som inkluderar snåla bilar, alltså bilar som släpper ut högst 120 gram CO2/km, kräver också att bilarna klarar den nu gällande avgasreningsnormen, EU4, som i Sverige ofta kallas miljöklass 2005. Så vass är inte avgasreningen i den Suzuki du nämner.

Äldre miljöbilsdefinitioner, till exempel den som Skatteverket använder för tjänstebilar, har inget krav på att bilar ska klara EU4-normen. Å andra sidan ryms inte snåla bilar överhuvudtaget i definitionen. På sikt är det troligt att allt fler rättar in sig mot Vägverkets norm för miljöbilar. Den definierar snåla bilar som släpper ut mindre än 120 gram CO 2/km som miljöbilar samt accepterar även alternativbränslebilar som går på exempelvis gas eller etanol, under förutsättning att de inte är för ”törstiga”. Intressant blir att se hur plug-in-hybriderna tolkas av Vägverket.