Beryktade marker

Den stora dagen närmar sig. En glädjens dag för somliga, men en sorgens dag för mig

Kongo-Kinshasa, målet på denna resa, närmar sig med stormsteg, och det med blandade känslor. På 1 700 mil och drygt två månader har Hiluxen utvecklats från ”en studsande skrothög”, som en kär bekantskap så vackert beskrev bilen, till vad man utan tvekan kan anse som världens bästa bil. Numera är det en sann fröjd att kliva upp i dubbelhytten varje morgon, skruva upp den underbara bilstereon för 499 kronor och bara känna kraften flöda ur den 66 kW starka dieselfyran. Kalla mig galen, men denna kära Hilux har på något underligt sätt utvecklats till en sann livskamrat. Därför är det utan tvekan med viss sorgsenhet jag konstaterar att detta troligtvis är sista dagen i mitt liv som jag får köra kära GPN356. 

Med andra ord befinner vi oss i Bujumbura, Burundis huvudstad. Här ska vi under förmiddagen ansöka om visum till Kongo och sen köra de sista tio milen till Lemera-sjukhuset för att överlämna bilen. Vid ankomsten till nattens gästhus mötte vi upp med sjukhusets chefsläkare som åkt hit för att möta upp oss och vara behjälplig vid visumansökningar och gränspassering. Det är inte utan att man konstaterar att det är en man med pondus vi har att göra med. Vi känner oss med andra ord mycket trygga i hans händer och kan han inte ta oss in i Kongo kan nog ingen det. 

Tydligen har det visat sig att svenska teleoperatörer, och tanzanianska för den delen, inte har något roamingavtal med de burundiska mobiloperatörerna. På grund av det slutade samtliga mobiltelefoner bryskt att fungera och vi lyckades bli mer eller mindre efterlysta under dagen på grund av telefontystnaden. Skärpning Telia! 

Trots undertecknads separationsångest känns det trots allt bra att äntligen vara framme vid målet, eller i alla fall i närheten av det. Vid det här laget på resan har vi lärt oss att man som bekant ska ropa hej först när man är i mål.