Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW lanserar fyra nya eldrivna modeller inom två år

BMW-gruppen gör sig redo för att ta steget in i en elektrifierad värld. De kommande två åren planerar man för lansering av fyra nya, helt eldrivna bilar. Modellerna det rör sig om är X1 och 7-serie till nästa år och Mini Countryman och 5-serie till 2023.

BMW gör sig redo för att ställa om till en framtid som elbilstillverkare. Företaget gav nyligen elsuven iX3 ett ansiktslyft och nu offentliggör man planer på att lansera fyra stycken fullständigt elektrifierade bilar inom två års tid. Till kommande år handlar det om nya X1 och 7-serie och till året därpå ska en ny generation 5-serie och Mini Countryman presenteras.

– Vi är fullständigt engagerade i elbilar när användandet av batterielektriska drivlinor är rimligt och möjligt under rätta omständigheter, säger BMW:s vd Oliver Zipse.

Mest spännande är kanske den nya generationen 5-serie som likt X3 och 4-serie kommer finnas tillgänglig med enbart förbränningsmotor, som laddhybrid och som fullständigt elektrifierad. BMW hoppas kunna sälja sju miljoner och hybrid- och helelektriska fordon till 2030 och när nya 5-serien ser dagens ljus kommer man ha tolv helelektriska modeller tillgängliga.

Modellen ser ut att få behålla stora delar av sitt nuvarande utbud av fyr- och sexcylindriga bensin- och dieselmotorer samt få ett utökat utbud av laddhybridsystem. Framtiden för den V8:a på 4,4-liter som sitter i M550 xDrive ser dock desto mer osäker ut då den har några år på nacken och därför inte tros rimma särskilt bra med de nya Euro 7-utsläppsreglerna.

Helelektriska 5-serie och 7-serie ska byggas på BMW:s fabrik i Dingolfing i Tyskland som också bygger iX – företagets elektriska flaggskepp. Till 2025 ska företaget presentera sina första modeller på den nya Neue Klasse-plattformen som är designad för att i första hand vara helelektrisk men som också kan tillämpas för diesel- och bensinmotorer, inklusive laddhybrider.

– Vår nya fordonsarkitektur är kompromisslöst elektrisk, oavsett om det är med batterikraft eller vätgas. Neue Klasse kommer med ny IT- och mjukvaruarkitektur samt en nyutvecklad högprestanda-eldrivlina och batterigenerering, säger Oliver Zipse.

Den nya plattformen kommer användas till alla av gruppens nya modeller, från BMW:s till Rolls-Royce, med start 2025.