Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf GTDVolkswagen Golf GTDVolkswagen Golf GTD
1 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Volkswagen Golf GTD
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen fortsätter med förbränningsmotorer

En utökad satsning på elbilar råder på världens alla marknader. Men lugn, ni som gillar bensin och diesel kommer även fortsättningsvis att hitta en bil hos VW-handlaren. Volkswagen fortsätter att utveckla och optimera sina förbränningsmotorer.

Flera stora biltillverkare har de senaste veckorna meddelat nya strategier och lagt långsiktiga mål. Volvo meddelade till exempel att de tänker sälja enbart elbilar från och med 2030.

Så långt vill inte Volkswagen gå. Märket Volkswagen siktar på att minst 70 procent av försäljningen av bilar i Europa ska bestå av elbilar. I Kina och Nordamerika är siffran 50 procent. Det här är trots att VW planerar att snabba på lanseringen av bilar i ID-familjen. Vi kommer att få se minst en ny elbil per år från VW under de kommande åren.

Ny elbilsplattform

Under en digital pressträff berättade nyblivne vd:n för varumärket Volkswagen, en del av VW-gruppen, Ralf Brandstätter att VW också arbetar med en ny elbilsplattform, Scalable Systems Platform, som ska vara grunden i alla elbilar från VW från och med 2026.

Brandstätter påpekade att framtidens bilar från VW kommer att bli enklare att köpa och erbjudas i färre varianter. Sen ska bilägaren kunna ladda hem nya funktioner och tjänster via internet. VW ska utveckla ett eget operativsystem och bygga ett helt ekosystem för bilar och tjänster.

Skiss av Trinity-projektet här i form av en sportig sedan.Skiss av Trinity-projektet här i form av en sportig sedan.Skiss av Trinity-projektet här i form av en sportig sedan.
Skiss av Trinity-projektet här i form av en sportig sedan. Foto: Volkswagen AG

Satsar på AI

VW storsatsar också på AI-tekniken där fordon från VW-gruppen ska kunna prata med varandra och förbättra bilarnas säkerhets- och varningssystem över tid. Det mesta VW tänker sig åstadkomma ska finnas i projektet Trinity där VW samlar all sin digitala kompetens och bygger en eldriven och självkörande bil till ett överkomligt pris. 

Den digitala satsningen kostar en hel del och Brandstätter vill se ökad vinstmarginal, minst sex procent, lägre kostnader och effektivare produktion i alla led. Just nu pågår utvecklingen av en ny plattform för bilar med förbränningsmotorer. I den gruppen återfinns laddhybriderna där Brandstätter stack ut hakan när han påstod att nästa generation laddhybrider kommer att ha en räckvidd på el på cirka tio mil.