Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Att tvätta bilen är enkelt men det finns missar att undvika
2 AV 2
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

6 vanliga fel att undvika när du tvättar bilen

En helt vanlig biltvätt är ingen superavancerad process. Det finns dock en del att tänka på, och ett antal vanliga missar som är lika lätta som viktiga att undvika.

Använd inte fel avfettningsmedel

Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Ha koll på skillnaden mellan alkalisk avfettning och kallavfettning. Kallavfettning behöver oftast bara användas vintertid för att ta bort dieselfläckar, vägsalt, asfaltsfläckar med mera. Kallavfettning ska aldrig blandas ut med vatten och används med fördel på en torr bil. Spruta inte kallavfettning på bilens övre delar. Alkalisk avfettning är vattenbaserad och används mest sommartid eftersom den löser upp saker som insekter, mossa och fågelbajs. Alkalisk avfettning ska oftast späs ut med stora delar vatten.

Använd inte fel hink

Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Använd absolut inte en smutsig hink. Ta en ren och gärna lite större hink som har plats för mer vatten och ett raster i botten. Smuts och grus från svampen hamnar under rastret så att tvättvattnet är rent. Extra lyx med en hink som står på hjul. Det underlättar mer än man tror.

TEST: Bästa fälgrengöringen

Använd inte smutsig svamp

Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Gnugga inte smuts mot lacken. Använder man rena svampar och trasor är risken för tvättrepor mycket liten. Släng smutsiga svampar och byt dem oftare än du tror är nödvändigt. Köp inte billiga svampar som är preparerade med schampo, köp hellre våffelsvampar, eller ännu hellre en tvätthandske i lammull.

Dra inte vattenslangen över bilen

Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Ibland är det lättare sagt än gjort, men håll koll på slangen! Den kan kärva fast, vara för kort eller i vägen och det är lätt att man får för sig att lägga den över taket eller motorhuven för att man ska komma åt att spola på andra sidan. Gör inte det! Slangen har legat på marken och är alltid smutsig. Den smutsen hamnar då på bilen och kommer i värsta fall att lämna fula repor. Detsamma gäller för övrigt om du har en ladd­hybrid eller elbil – dra absolut inte laddkabeln över lacken.

MISSA INTE: Så torkar du din bil bäst

Tvätta inte med borste

Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Tycker du att det är smidigt att använda borsten som finns vid självtvättstationen? Tänk om! Bilen blir kanske ren, men också repig. Använd aldrig en borste på bilen, hur mjuk den än kan kännas. Undantaget är i svåråtkomliga skrymslen, till exempel bakom tanklocket och i dörrtrösklar.

Glöm inte att torka bilen

Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Du är inte klar med tvätten bara för att bilen är ren. Nu är det dags för steget som kanske är det viktigaste, torkningen. Här är principen att ju mindre och försiktigare kontakt med lacken desto bättre, allt för att minimera tvättrepor. Om man låter vattendropparna ligga kvar på lacken kommer de att torka in och lämna fula märken i lacken.

LÄS MER: Så tvättar du rätt och får en skinande ren bil