Polering – lättare än man tror
Våga polera bilen! Det är inte så svårt som du tror och behöver inte heller ta så lång tid. Följ de här enkla råden och se hur lacken får en ny lyster.
Lägg inte onödigt mycket pengar på något dyrt vax, det kommer inte att göra bilen blankare. För att ge bilens lack ny lyster och på köpet göra den lättare att tvätta är det polering som gäller.
Innan du suckar och bläddrar vidare skyndar vi oss att säga att det verkligen inte är så jobbigt som det låter. Man behöver inga avancerade polermaskiner, inga dyra polermedel och följer man några enkla grundregler kan lacken få en helt ny lyster efter en måttlig arbetsinsats.
Grundprincipen som är viktig att förstå är att polering handlar om att få en yta så jämn som möjligt. Ju jämnare desto blankare och mer smutsavstötande. Och det är klarlacken det handlar om, den som är lackens yttersta lager och skydd mot omvärlden. Repor som går djupare än klarlacken, det vill säga ner i lagret som innehåller färgen, är svåra att göra något åt medan klarlacken kan poleras till en jämn yta.
Innan man börjar polera ska bilen vara ren, kom ihåg grundprincipen om att inte gnugga smuts mot lacken för att undvika repor. Den behöver också vara torr. Om du vet att du kommer att polera i närheten av svarta plast- eller gummidetaljer är det bra att maskera dem med maskeringstejp. Vitt polermedel på svart gummi blir fula och svårborttagna fläckar.
Om lacken är i mycket dåligt skick, med hårt sittande asfaltsfläckar och flygrost kan det vara bra att gnugga med en karosslera. Det låter avancerat men är väldigt enkelt, men det återkommer vi till i ett senare reportage. Oftast kan man hoppa över leran och gå direkt till det första av tre steg i poleringen.
För att nå ett riktigt bra resultat behöver man polera i tre steg: hårt, medel och mjukt. Använd en hård skumrondell i kombination med grovt polermedel, en medelhård skumrondell med ett medelgrovt medel och en mjuk rondell med ett finpolerande medel. Använd helst en polermaskin med oscillerande rörelser i stället för en traditionell som endast roterar. En oscillerande polermaskin är inte dyrare, däremot betydligt lättare att använda och det blir i stort sett omöjligt att bränna genom lacken eller lämna poleringsrosor i lacken. Tänk ändå på att hela tiden hålla polermaskinen i rörelse, annars kan det bli för varmt och lacken kan skadas.
Det första, grövsta, steget i poleringen är viktigt för att ta bort de värsta reporna, de som syns tydligast, och oxidering i lacken.
En hård skumrondell och ett grovt polermedel är dock så grovt att det gör lacken lite matt. Att ha bra belysning när man polerar är bra, då kan man kontrollera resultatet och efter första poleringssteget kommer man se att lacken har en svagt matt hinna. Men det är ingen anledning till panik och tandagnisslan! Det betyder bara att det är dags för steg två.
Gör på precis samma sätt som i steg ett, men med medelgrovt medel och medelmjuk skumrondell. Avsluta till sist med den mjukaste rondellen och det finaste polermedlet.
Hur lång tid det här tar beror förstås på hur noggrann man är och hur stor bilen är. Ta en karosspanel i taget och räkna med minst 10-15 minuters arbete per panel.
Behöver man köpa dyra polermedel? Nej, det spelar inte lika stor roll som kvaliteten på skumrondellerna, snåla inte på de senare. Köp helst inte polermedel som sägs göra allt i ett steg samtidigt som det vaxar bilen. Det är bättre att polera först och vaxa sedan.
När bilen är polerad är lacken naken och oskyddad mot alla faror ute i verkligheten. Glöm inte bort att lägga på ett lager vax!
LÄS MER: Samtliga bilvårdsguider hittar du här.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se