Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smutsiga golvmattor gör att bilen känns mer sliten än den är, men det är lätt att få dem som nya igen!Smutsiga golvmattor gör att bilen känns mer sliten än den är, men det är lätt att få dem som nya igen!Smutsiga golvmattor gör att bilen känns mer sliten än den är, men det är lätt att få dem som nya igen!
1 AV 2
Det är inte så svårt som många tror
2 AV 2
Smutsiga golvmattor gör att bilen känns mer sliten än den är, men det är lätt att få dem som nya igen!
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Så blir dina golvmattor som nya

Tyvärr, det räcker inte att skaka ur golvmattorna och tro att de är rena efter det. Bilens golvmattor förtjänar en riktig tvätt, så här gör du.

Bilens golvmattor har det inte lätt. Våra skor plockar upp mycket smuts och när vi sätter oss i bilen hamnar det på mattorna. Vintertid utsätts de dessutom för slask och salt och om de inte har rengjorts på ett tag och blivit rejält genomsmutsiga räcker det inte att skaka ur dem, och förmodligen inte heller att bara dammsuga dem.
Börja ändå med det, att skaka ur och dammsuga alltså, för att få bort grus och annan löst sittande smuts. Dammsug noggrant, helst med en grovdammsugare, för att få bort så mycket damm som möjligt.

Dammsug noggrant! Det är första steget mot en effektiv mattvätt.Dammsug noggrant! Det är första steget mot en effektiv mattvätt.Dammsug noggrant! Det är första steget mot en effektiv mattvätt.
Textilmattan behöver betydligt mer rengöringsmedel än gummimattan.Textilmattan behöver betydligt mer rengöringsmedel än gummimattan.Textilmattan behöver betydligt mer rengöringsmedel än gummimattan.
Skrubba ordentligt i olika riktningar och jobba upp ett skum i rengöringsmedlet.Skrubba ordentligt i olika riktningar och jobba upp ett skum i rengöringsmedlet.Skrubba ordentligt i olika riktningar och jobba upp ett skum i rengöringsmedlet.
1 AV 3
Dammsug noggrant! Det är första steget mot en effektiv mattvätt.
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle
2 AV 3
Textilmattan behöver betydligt mer rengöringsmedel än gummimattan.
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Skrubba ordentligt i olika riktningar och jobba upp ett skum i rengöringsmedlet.
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Därefter är det dags att börja skrubba! Oavsett om det är en gummi- eller textilmatta som tvättas behöver den skrubbas. Välj ett rengöringsmedel som inte skadar ytan, men som samtidigt är effektivt nog för att lösa upp ingrodd smuts. Både gummi- och textilmattor kan med fördel rengöras med alkalisk avfettning, det vill säga samma avfettning som används för att ta bort organisk smuts från lacken. Man kan också använda helt vanlig grönsåpa. Textilmattorna behöver mycket mer medel, så dränk dem rejält och skrubba sedan med en textilborste.

En roterande borste som sätts på en skruvdragare eller borrmaskin har blivit ett populärt tillbehör. Den gör jobbet lite lättare, men är inte en nödvändighet och man ska vara försiktig så att man inte nöter ut textilen. Det går precis lika bra att skrubba manuellt med en borste, men kräver mer tid och svett. Se till så att hela mattan skrubbas igenom, var särskilt noga på ytan där man brukar ha högerfoten vid gaspedalen. Där blir det som smutsigast.

När allt är noggrant skrubbat är det dags att skölja av. Har du tillgång till en högtryckstvätt så är det bra, om inte så är det ingen katastrof, spola av med vanlig vattenslang.

En krok eller klämma att hänga upp mattan på underlättar stort.En krok eller klämma att hänga upp mattan på underlättar stort.En krok eller klämma att hänga upp mattan på underlättar stort.
Efter tvätten är textilmattan till vänster inte som ny, men betydligt renare.Efter tvätten är textilmattan till vänster inte som ny, men betydligt renare.Efter tvätten är textilmattan till vänster inte som ny, men betydligt renare.
1 AV 3
En krok eller klämma att hänga upp mattan på underlättar stort.
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle
2 AV 3
Efter tvätten är textilmattan till vänster inte som ny, men betydligt renare.
Foto: Erik Wedberg / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Nu är gummimattan i stort sett redo att läggas in i bilen igen, den ska bara torkas av. Om gummit har blivit gammalt och grått kan det livas upp med ett medel. Det finns särskilda medel för plast, vinyl och gummi, men vissa förespråkat ett husmorsknep som helt vanlig rapsolja. Tänk då på att golvmattorna kan bli väldigt hala.
Textilmattan behöver torkas. Man kan använda en särskild våtdammsugare, eller en vanlig grovdammsugare. Alla grovdamm­sugare kan suga upp vatten så länge man inte har en påse monterad i behållaren. Om man inte har tillgång till grovdammsugare kan man börja med att skrapa ur vatten med en helt vanlig isskrapa och sedan hänga mattan på tork. Tänk då på att det tar lång tid för mattan att torka, ända upp till ett dygn.

LÄS MER: Samtliga bilvårdsguider hittar du här.