Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Molly Hagbrand

Så här återupplivar du bilens strålkastare

I dag består näst intill alla lyktglas av plast, plastlinsen är hållbar mot stenskott men åldras genom mekanisk nötning och blir mer och mer matt för varje dag som går. Det innebär att du får sämre ljus.

Alla plastglas är lackerade med klarlack, när den börjar krackelera så blir glaset brunt och ljusbilden försämras markant. Å andra sidan så håller plastglas bra och det är relativt enkelt att polera upp plasten igen.

Plastglaset och reflektorn säljs oftast som en komplett enhet. Det går helt enkelt inte att bara byta den slitna plastlinsen. Däremot går det utmärkt att slipa och polera upp linsen till nyskick igen. Detta till en bråkdel av kostnaden jämfört med nya strålkastare.

Det viktigaste när det handlar om polering av lyktglas är att ta bort all gammal klarlack. Slipa hela glaset noggrant med ett grovt sandpapper innan du går på med ett finare. Det är klarlacken som är boven i dramat. Den tål inte värme och solljus på samma sätt som ett lyktglas av riktigt glas.

Det går naturligtvis att polera för hand. Men det finns billiga verktyg som passar till en vanlig borrmaskin.

Glöm inte att bilens lampor är en viktig del av säkerheten. Kör säkert!

Så här gör du – steg för steg

1. Tvätta lyktglaset noggrant. Det räcker att tvätta med vanligt bilschampo och skölja av noggrant. Torka med torkduk.

2. När lyktglaset väl har torkat så börjar du med att slipa. 500 är det allra grövsta slippapperet. Det är viktigt att göra ett bra underarbete. Polera bort all gammal klarlack. Torka av med en mikrofiberduk.

3. Nu slipar du med 800-papperet. Tålamod är viktigt. Här polerar du mer än vad du tror är nödvändigt, det ger ett bra slutresultat.

4. Upprepa torkning. För att få bort allt damm använder jag fönsterputs! Gör det du också.

5. Slipa ännu en gång, nu med 1 500-papper och torka bort allt damm – igen.

6. Sista slipningen görs med 3 000-papper. Eftertorka noggrant.

7. Nu är ytan jämn och fin, och man kan skönja slutresultatet.Ta fram polermaskinen och polera lyktglaset med ett fint polermedel. Akta så att det inte blir för varmt. Kör på låga varv!

8. Nu ser strålkastaren ut som ny! Vi har sparat ett verkstadsbesök och åtskilliga kronor. Det är enklare än du tror att återfå den forna ljusbilden. Här lägger du på ett lackskydd för att skydda den polerade ytan mot oxidation.

Kör på låga varv så inte ytan blir för varm. Foto: Molly Hagbrand
Polera med polermedel. Foto: Molly Hagbrand
Tvätta och torka lyktglaset. Foto: Molly Hagbrand
Och vips! Så slipper du köpa nya strålkastare. Foto: Molly Hagbrand