Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är blått ljus tillåtet på bilar?

När är blått ljus tillåtet på bilar – och när är det inte tillåtet? Vår expert går igenom vad reglerna säger, och om det är de svenska eller de europeiska som är avgörande.

Jag har en EPA och blev stoppad av polisen för jag hade en mindre ljusramp i vindrutan, där fanns några blå lampor som syntes utifrån. Jag fick montera bort det omedelbart annars skulle jag få böter. Pappa har köpt en ny bil, en Mercedes E-klass. Den har blått ljus på sidan i strålkastarna fram. Det syns tydligt i mörker att det är blått och går inte att stänga av. Konstigt tycker jag. För det kan väl inte vara lagligt på hans bil och olagligt på min EPA?

/Peter

Svar
Hej! Blått ljus på andra än utryckningsfordon är inte tillåtet. Det är grundregeln. Din pappas bil är helbilsgodkänd inom EU. Den är alltså godkänd för hela EU. I det här fallet med lyktor fram som kan ge blått sken i delar av lyktan. Det är inte tillåtet enligt svenska regler, men EU:s regler tar över och belysningen får se ut som den gör. Alltså om svenska regler angående bilens utrustning kolliderar med EU:s som de gör i det här fallet så är det EU-reglerna som gäller.

Din A-traktor/EPA däremot är registreringsbesiktad i Sverige efter svenska regler och då är blått ljus/sken inte tillåtet alls. Det tillåts bara på utryckningsfordon.

Din pappa kan tryggt köra vidare i sin Mercedes utan risk för böter, men du får inte ha blått ljus och kunde ha fått böter när polisen stoppade dig.