Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Handbromsspak är inget man ser speciellt ofta i modernare bilar.Handbromsspak är inget man ser speciellt ofta i modernare bilar.Handbromsspak är inget man ser speciellt ofta i modernare bilar.
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Handbromsspak är inget man ser speciellt ofta i modernare bilar.
Foto: rivermo74 / Shutterstock

Är det tillåtet att övningsköra utan handbromsspak?

Får man verkligen övningsköra med en bil som har elektrisk handbroms och får man köra automat när man vill ha körkort för manuellt växlad bil? Vår trafikexpert reder ut vad som gäller.

Hej! Jag brukar kolla i Teknikens Värld som pappa prenumererar på och tror att jag kan får svar på mina frågor av er. Jag ska snart fylla 16 och vill börja övningsköra. Pappa har en eldriven Volvo och den är automatväxlad och dessutom har den ingen handbromsspak. Det finns elektrisk handbroms men den lever ett eget liv och läggs i automatiskt lite då och då när det behövs och den släpps alltid automatiskt. När vi övningskör måste väl läraren ha en handbroms att dra i om det skulle behövas? Och får man övningsköra med automatlåda när man vill ha körkort för manuell?

/Linus O

Svar:
Hej Linus. Det ställs inga speciella krav på bilen du övningskör privat med. Så någon handbromsspak krävs inte. Den Volvo din pappa äger har faktiskt en handbromsknapp. När man stannar och lägger i P-läget så är det den elektriska handbromsen som läggs åt på bakhjulen. Samma knapp har ytterligare en funktion. Om man ”drar åt handbromsen” när man kör så är det inte den elektriska handbromsen på bakhjulen som dras åt utan en nödbromsfunktion som inte använder den elektriska handbromsen. Alla fyra hjulen bromsas hårt med hjälp av ABS-bromssystemet så länge man håller i knappen. När knappen släpps så lossar nödbromsen. Prova några gånger på lämplig plats när ni övningskör så både du och din handledare vet hur det funkar.

Det krävs en manuellt växlad bil vid uppkörningen och den bilen ska ha dubbelkommando så bilinspektören kan gripa in om det behövs. Man hyr en bil, antingen av trafikskolan eller av Trafikverket för uppkörningen. Det är tillåtet att övningsköra med automatlåda, men har du inte tillgång till en manuellt växlad bil kanske du ska fundera på att ta körkort med villkor ”automatlåda”. Då får du köra upp med automatlåda och får den begränsningen i ditt körkort. Nästan alla bilar numera och i fram­tiden kommer att vara automatväxlade.