Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är detta en bedragare?

Säljer just nu min bil och har blivit kontaktad via sms med konstiga hänvisningar. Man anar ju oråd, men är det en bedragare? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Kontaktar er med anledning av en pågående försäljning av min bil. Har ni tid att svara på detta så vore jag glad, dock inget akut eller prioriterat ärende, dock vore det intressant att höra era professionella kommentarer på detta.

Jag har ett par gånger blivit kontaktad via sms med hänvisning till fortsatt kontakt via en mailadress. Sms-avsändaren har ett namn, mailadressen en annan och vidare kontakt av ett tredje namn. Bara här anar man ju oråd. Texten i sms och mail är på dåligt skriven svenska att de tar bilen ”osedd och i kepsen” och betalar via PayPal. De ordnar med hämtning, transport och allt verkar ju finemang.

Så klart att allt detta är en bluff, vem fasen köper en bil för 150?000 utan att ens ha sett den, men hur skulle bluffen egentligen gå till? Om de betalar till ett PayPal konto så är väl slantarna där, eller? Eller är det något jag missar? Har ni hört om detta förut?

Tack för en härlig tidning!

/Daniel Ventura

Svar:

Visst är det en bluff. Vi har skrivit om det många gånger, PayPal-bedrägeriet är nog den vanligaste bluffen på internet.

Bedragarna betalar aldrig pengar till ditt Paypal-konto, däremot skickar de ett förfalskat kontoutdrag till dig där det ser ut som om de har skickat pengarna till ditt Paypal-konto. På detta utdrag ser det ut som om de har skickat 3 000 kronor för mycket. De ber dig sedan att skicka det överskjutande beloppet till en tredje part som de påstår är fraktfirman som vill ha betalt för att hämta bilen. 

Tyvärr luras en del personer att betala dessa pengar. Bilen hämtas aldrig, och några pengar kommer aldrig på riktigt till PayPal-kontot.