Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Redpixel.pl / Shutterstock

Är keramiskt lackskydd värt pengarna?

Lackskydda bilen eller inte, och i så fall göra det själv eller lämna in den? Det är frågor som många ställer sig. Nu ska vi ge lite svar.

Hej.
Jag undrar om ni har granskat lackskydd.
Har köpt en ny bil, röd metallic.
Är det värt kostnaden att lägga på ett keramiskt lackskydd?

Hälsar
Hans Gustavsson

Svar
Hej Hans, det där är verkligen en tveeggad fråga, inte minst då det kostar en hel del att lämna in bilen för att få den lackskyddad. Ena lägret menar att det verkligen är värt pengarna, det andra att det inte alls är det. Keramiskt lackskydd varar inte för evigt, många håller bara i 18-24 månader, men det finns vissa lackskydd som påstås vara effektiva under betydligt längre tid och dessutom har flera års garanti, men bara om man följer ett speciellt underhållsprogram.
På marknaden finns i dag många produkter för att på egen hand lackskydda bilen keramiskt. Det innebär inte att bilägaren halvt måste polera ihjäl sig, utan flera av lackskydden går att spreja på lacken. Det kräver förstås att bilen är ren innan behandling påbörjas. Efter tio, femton minuters sprejande har bilens lack fått ett skyddande lager som håller i uppemot några månader. Vissa påstås hålla i ett år, sådana har jag testat och håller inte med att de håller riktigt så länge. Jag är dock nöjd om de varar i 3-4 månader, sedan gör jag om processen. Enkelt och utan att kosta massa pengar, dessutom är det roligt att pyssla om bilen då och då. En form av avkoppling.
När det är dags att förnya det lackskydd som du själv har lagt på är det förhoppningsvis en ännu enklare process i och med att bilen sannolikt är lite mer lättvättad.

Tyvärr har vi inte granskat lackskydd. Det är en komplicerad grej som måste göras i steril laboratoriemiljö. Att bara applicera lackskydd för senare granskning efter ett antal månader eller år i trafiken ger inte rättvisa, det är på tok för många faktorer som påverkar över tid i verklig miljö. Däremot har vi på teknikensvarld.se många fina guider som visar hur man på bästa sätt tar hand om bilen och dess lack.