Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Att ladda eller inte ladda – det är frågan

Är det verkligen farligt att ladda elbilen i vanligt kontaktuttag? Vi reder ut vad som gäller och hur man laddar säkert.

Hej! Jag bor i ett radhusområde där flera har skaffat elbilar och laddhybrider. Det snackas mycket om laddning och vad man får och inte får och vad som är säkert och inte säkert. Några av mina grannar säger att det är livsfarligt att ladda bilen i ett vanligt kontaktuttag hemma, men jag har också hört motsatsen. Vad gäller egentligen? Tack på förhand! 

Mattias Ericsson

Svar
Först och främst, det är inte förbjudet att ladda en elbil via ett vanligt kontaktuttag hemma, men med det sagt så avråder Elsäkerhetsverket, myndigheten som ansvarar för säkerhetsfrågor på elområdet, bestämt från laddning via kontaktuttag. Och det gör vi på Teknikens Värld också. Varför? Jo, för det första så är okunskapen om hur ett elsystem fungerar i verkligheten generellt sett låg bland allmänheten, och för det andra så kan det på allvar börja brinna om det uppstår något fel och systemet blir överbelastat. Den som har ett gammalt hus med ett åldrat elsystem bör verkligen vara försiktig. Och du som bor med grannar tätt intill bör också tänka på riskerna.  

Men, eftersom det inte är förbjudet så kommer många ändå att ladda på det här sättet, och då är det viktigt att tänka på följande:

Vi rekommenderar att du konsulterar en behörig elektriker för att gå igenom ditt elsystem innan du börjar ladda.
Använd inte uttag som inte har egen säkring och ladda heller inte om du inte har jordfelsbrytare.
Ställ ner laddningen i bilen till 6 eller 8 ampere. Laddningen tar längre tid men belastningen på systemet minskar.
Kontrollera utrustningen, använd inte defekta kontakter och sladdar.
Kontrollera utrustningen med jämna mellanrum och avbryt om den blir väldigt varm.
Använd inte skarvsladd eller vinda, det finns risk att de inte är dimensionerade för belastningen.