Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Av- eller påställt hela säsongen?

Kontakta oss! Hör av dig till Teknikens Världs experter om du har frågor om däck, begagnat, privatimport, bilköp, verkstäder eller trafikregler – allt som rör din bil!

Hej! Jag funderar på att köpa en bil till, en cab i detta fallet. Hur funkar det med av- och påställning samt försäkring? Jag förstår det som att jag inte behöver ha bilen påställd hela tiden om den inte brukas och därmed spara en slant.
Vad behöver man tänka på när man gör detta? Hur snabbt kan man ställa på och sen av igen och vad behöver jag tänka på kring försäkringen? Kan jag byta försäkringsbolag när bilen är avställd? Direkt efter en period?
/Jesper

Svar

Hej! Du kan ställa av bilen när du inte använder den. Då slipper du betala skatt och försäkring.
Beträffande skatten gäller detta: För bilar med årskatt under 4 800 kronor får man tillbaka överskjutande skatt räknat från nästa månadsskifte. Man betalar skatten så att säga månadsvis. Det finns alltså ingen skattevinst i att ställa av bilen 3 januari och ställa på bilen 25 februari, skatten för både januari och februari ska ändå betalas. Men du slipper försäkringskostnaden.

För bilar som kostar mer än 4 800 kronor per år i skatt tillkom för ett par år sedan den så kallade ”husbilsregeln”. Den innebär att du kan ställa av bilen en viss dag och få tillbaka skatten räknat från avställningsdagen. När du ställer på bilen igen betalar du skatt från påställningsdagen. Det måste dock ha gått minst 15 dagar efter avställningen, annars kommer du att få betala skatt från avställningsdagen. Detta gör det ekonomiskt möjligt att ha till exempel äldre dieselbilar som kostar mycket att skatta om man sällan använder dem. Från och med mars 2021 så finns ett undantag. Om du har en husbil eller bil som kostar mer än 4 800 kronor i malusskatt per år behöver den bara vara avställd i 4 dagar i stället för 15 dagar för att skatten ska betalas tillbaka.

En avställd bil behöver inte vara försäkrad. Men du måste kontrollera att ditt försäkringsbolag verkligen upphör med försäkringen. Vissa bolag fortsätter ta betalt för en garageförsäkring. Vill du inte ha den kan du säga upp den, den är frivillig.
Du kan byta bolag vid ägarbyte eller vid huvudförfallodag. Om du har tecknat en försäkring ett år så kan du alltså inte under den perioden ställa av bilen, för att sedan ställa på den igen med ett nytt försäkringsbolag. Det finns dock undantag från denna regel, men normalt sett räcker det inte med att ställa av bilen för att kunna byta bolag.