Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo 262 C
Volvo 262 C
Volvo 262 C
Volvo 262 C

Bilen såldes till en annan trots handpenning

Jag lade handpenning på en bil som säljaren sedan sålde till en annan person. Vad ska jag göra? Teknikens Världs biljurist rycker ut till hjälp!

Jag köpte en lite ovanlig bil – en Volvo 262 Coupé från 1980 – från en bilhandlare som bara jobbar med äldre bilar. 

Jag hittade bilen i en annons, men kunde inte åka och titta på bilen just då på grund av semester. Säljaren sa att det gick bra om jag betalade 50 procent (30 000 kronor), då skulle bilen ställas undan i ett separat garage och vinterförvara den åt mig för detta pris. Jag skulle betala resten vid hämtning av bilen några månader senare. 

Väl hemma från semestern åkte jag till garaget för att titta på bilen, men den fanns inte där. En annan bilägare i garaget berättade att säljaren varit där med en annan kund och lastat upp bilen på en biltransporttrailer. När jag pratade med säljaren om detta sa han att han inte ville sälja bilen till mig längre för jag var så jobbig, som han uttryckte det. Jag anser inte att jag varit jobbig, tvärtom. 

Säljaren vill i stället betala tillbaka pengarna till mig. Jag motsätter mig detta och vill ha bilen. Jag har också kollat i bilregistret och bilen registrerades över på en tjej i Lund för en dryg vecka sedan. Vad kan jag göra?

/Bernt Hjalmarsson, Sulvik

Svar:

Hej Bernt. Det verkar ju som bilhandlaren sålt bilen till någon annan under mellantiden. Detta är riskabelt för honom. 

Om man säljer samma sak till två olika köpare har den som får bilen traderad till sig (fått den i sin besittning) rätt till den. 

Den andra köparen har rätt till skadestånd. Det betyder att säljaren skall ersätta dig för alla skador detta orsakar dig. Du kan alltså begära tillbaka det du betalt plus ränta. Även andra kostnader du haft, som resan till garaget med mera. 

Dessutom ska han ersätta mellanskillnaden upp till vad en annan likvärdig bil kostar, om dessa kostar mer hos andra säljare. 

Skriv ett mail till säljaren och kräv i första hand bilen (fullgörande av affären). I andra hand kräver du pengarna åter och skadestånd för prisskillnaden mot en annan likvärdig bil. 

Be en värderingsman om intyg beträffande vad en sådan bil normalt kostar. Men skynda dig och be omgående att få tillbaka dina pengar, för beter sig handlaren som han har gjort så verkar han inte vara att lita på. Skadeståndet kan du kräva efteråt.