Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dimljus vara eller icke vara

Vad är dimljusen egentligen till för och är de till någon nytta? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Jag diskuterade med en ”typ yngre bilförare” häromsistens om det här med dim+halvljus ”samtidigt”, något som han tyckte var häftigt. Jag talade om för honom att möter han ”fel” polis så blir det böter. Han mulnade väl till lite men återkom i helgen med nyrepat mod på grund av att han läst på nätet att ni hade skrivit att det var dags att skrota detta förbud eftersom tio procent inte följer det! Det är ju nu så här att Bilprovningen inte kollar om dimljusen vare sig fungerar eller är rätt inställda, ni kanske skulle starta en kampanj för att få dom att börja med detta. Det här med att i mörker möta en bil med bara en dimlampa som lyser dig rätt i ögonen är jobbig även utan samtidigt halvljus.

Han (Ruben Börjesson, han på tidningen med världsbäst biljournalistik) föreslog dessutom att det skull väl kunna gå bra om dimljusen var ställda lägre än halvljuset! I så fall får man ju ett starkt upplyst område, kanske 25 meter framför bilen som kan vara bra om man letar efter t.ex. en tappad nyckelknippa, men som samtidigt gör att dina pupiller drar ihop sig och förhindrar att du ser något halvmörkt som är 50 meter fram. Detta är ju helt ok så länge du håller dig till 30 km/h men gör ju lyktorna oanvändbara den dag du behöver dem! Då skall de lysa nästan parallellt med vägbanan, ej på densamma, starkt begränsat i höjdled så att du upptäcker eventuella saker som finns på vägen. Är det då dimma så bländar halvljus bort dessa i dimman. Kort sagt: vad anser ni extraanvändningen av dessa dessa lampor tillför?

/Lasse

Svar:

Största nyttan med originalmonterade dimljus är, precis som din yngre kompis säger, att det är häftigt, om man nu tycker det. Som lykta betraktat så tillför de inte något i svenskt mörker och dimma. Den största nyttan med dem enligt min uppfattning är när de har en inbyggd ”hörnljus” funktion, ”cornering ligths”. Det lyser upp på ett bra sätt runt gathörn och in på parkeringsplatser. Det är tillåtet och fungerar när man svänger eller använder blinkers i hastigheter upp till ungefär 40 kilometer i timmen.

Dimljus och halvljus samtidigt är inte tillåtet. Förr var det inte tillåtet att ha det kopplat så att halvljus och dimljus kunde lysa samtidigt. När helbilsgodkända bilar, alltså bilar godkända i hela EU, började komma i mitten på 90-talet så ändrades reglerna. 

Det beror på att en del länder inom EU tillåter dimljus endast tillsammans med halvljus eller enbart dimljus, i Sverige är dimljus tillåtna i stället för halvljus och tillsammans med helljus.

Reglerna för dimljus är att de ska vara nedvinklade två centimeter per meter, halvljus är en centimeter per meter. Att man slutat kolla det vid kontrollbesiktning kände jag inte till. När jag besiktade min bil senast så kollades det. Det innebär att rätt inställda dimljus som är monterade under halvljuset lyser upp mellan bilen och halvljuset.

Nu kommer vi dessutom osökt in på förstärkt bakljus (dimbakljus) som ska användas vid dålig sikt, till exempel dimma eller kraftig nederbörd. Här finns ett problem med användningen av detta på många bilar. Du måste ha dimljusen tända framåt för att kunna tända det där bak.