Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Får barn cykla på trottoaren?

Vad säger lagen om att cykla på trottoar? Är det tillåtet för de yngre eller måste alla, barn som vuxna, cykla på vägen? Vår expert reder ut vad som gäller.

Hej!
Mitt barnbarn som är 5 år lärde sig cykla i våras. När jag går med honom till dagis så cyklar han vid sidan av mig. Vi har använt trottoaren. Det passar inte att en 5-åring cyklar på gatan tycker jag. Nu har det kommit nya regler som säger att man inte får cykla på trottoaren. Han blev jättearg på mig senast vi gick till dagis för att han inte fick cykla. Vad skulle hända om polisen kommer och jag har låtit honom cykla på trottoaren?

/Farfar som vill vara till lags

Svar
Hej Farfar! Ni kan fortsätta som ni gjort. Reglerna för cyklister i ditt barnbarns ålder är fortfarande så här: Vid färd med cykel får barn till och med det år de fyller åtta år använda gångbana om cykelbana saknas.
De nya reglerna om förbud gäller enbart elsparkcyklar. Fram till 2010 var det förbjudet att cykla på trottoar, även för ditt barnbarn. När segways, den eldrivna självbalanserande plattan med två hjul bredvid varandra, började bli vanliga så ändrades reglerna så att de fick köra på trottoaren. Förutsättningen var att de kördes i gångfart. Att barn upp till året de fyller 8 får köra på trottoaren kom 2014. Så kom elsparkcykeln och den ansågs gå under samma regler som segway. Men sedan 1 september i år är det slut på det. Nu står det så här i Trafikförordningen om trafik på trottoar och gångbana:

Bestämmelserna om gående gäller även den som i gångfart själv för
1. en rullstol, eller
2. ett annat fordon, utan tramp- eller vevanordning, som är en cykel och är
a) avsett för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning, eller
b) självbalanserande.