Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så här får det alltså inte se ut. 1 500 kronor i böter kan det bli. Svensk polis är inte så hård på det här men kommer du utomlands till exempel i Tyskland så är de stenhårda. Böter och inte åka vidare.Så här får det alltså inte se ut. 1 500 kronor i böter kan det bli. Svensk polis är inte så hård på det här men kommer du utomlands till exempel i Tyskland så är de stenhårda. Böter och inte åka vidare.Så här får det alltså inte se ut. 1 500 kronor i böter kan det bli. Svensk polis är inte så hård på det här men kommer du utomlands till exempel i Tyskland så är de stenhårda. Böter och inte åka vidare.
Så här får det alltså inte se ut. 1 500 kronor i böter kan det bli. Svensk polis är inte så hård på det här men kommer du utomlands till exempel i Tyskland så är de stenhårda. Böter och inte åka vidare. Foto: Ruben Börjesson / Teknikens Värld

Får cykeln täcka regskylten?

Vad är det egentligen som gäller med cykelhållare monterad på dragkroken? Ruben Börjesson reder ut.

Hej, jag är osäker på hur man ska göra med registreringskylten när man har cyklar på en hållare på dragkroken. Skylten ska ju vara synlig, men enligt det man kan googla sig fram till så är det inte tillåtet att flytta skylten från bilen till cykelhållaren eller att sätta en dubblett på hållaren. Vad gäller egentligen?

Erik Karlsson

Svar
Hej! Du har hittat gamla regler när du googlat. Förr krävdes att man skickade in gamla skylten eller intygade att den var förstörd för att få en ny registreringsskylt.

Numera kan du beställa en extraskylt på Transportstyrelsens hemsida. Skyms ordinarie skylt av cykeln så monterar du extraskylten så att den syns ordentligt. Tänk på att den ska vara belyst under mörker. Enklast är att skaffa en ljusramp och montera bakom cykeln. Den kopplas till eluttaget bredvid dragkroken. Med extraskylten monterad där så blir allt enligt reglerna. Svensk polis bryr sig inte så ofta om det här, men det finns regler och kostar 1 500 kronor i böter, och om du åker söderut till Tyskland så blir det stopp på färden om polisen får tag i dig.