Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Får jag cykla elcykel berusad?

Vad gäller berusningsdryck i kombination med fordonsslag andra än exempelvis bilar? Vår expert på trafikregler reder ut begreppen.

Hej!

Min granne brukar ta cykeln hem efter att han har varit ute på krogen. Vilka regler gäller egentligen när det kommer till alkohol och cykel? Gäller samma regler för dessa nya eldrivna cyklar/sparkcyklar?

/Eric

Svar:

Hej Eric!

Reglerna om rattfylleri gäller enbart motordrivet fordon. Reglerna gjordes på den tiden när en cykel var en cykel. Det innebär att det finns inget förbud mot att cykla onykter. Alla övriga regler för hur du får uppträda i trafiken gäller förstås.

I dag finns det, förutom cykel som reglerna gjordes för, elcykel, segway och eldrivna kickbikes. De är ju motordrivna, men Transportstyrelsen har bestämt att de är att anse som cyklar och följer då samma regler.

Här har regelverket inte hunnit med och det blir med stor sannolikhet ändringar i dem. Kanske krävs det en allvarlig olycka som får mycket publicitet först, men ändring kommer, var så säker.

Om en elcykel ”trimmas” med starkare batteri eller ändras så att elmotorn hjälper till i hastighet över 25 kilometer i timmen så är det ingen cykel längre utan ett motordrivet fordon och då gäller rattfyllerireglerna. Om en segway eller kickbike går fortare än 20 kilometer i timmen så blir det också ett motordrivet forden och rattfyllerireglerna gäller.

LÄS MER: Fler expertsvar på läsarfrågor