Grekisk polis tog körkortet och har det fortfarande, vad ska jag göra?

Stoppad i en grekisk poliskontroll, språkförbistring och ett omhändertaget körkort. Sen ingenting. Vad ska jag göra?

Hej! Jag och en kompis var i Grekland i vintras. Vi hyrde en bil och körde runt en hel del. Så blev vi stoppade av polisen och de påstod att vi kört för fort. Det var en hel del språkförbistring. De började skriva ut en böteslapp på 175 euro, men jag fick ingen kopia och jag skrev inte på något. De tog mitt körkort och som jag fattade det skulle det skickas till Sverige senast inom två månader. Nu har det snart gått fyra månader. Jag har ingen adress till polisen där nere. Får jag köra i Sverige? 

Erik

Svar:
Hej Erik. Det här verkar konstigt. Grekisk polis och grekiska myndigheter kan bara förbjuda dig att köra i Grekland. Vill de att du inte ska få köra någonstans ska de skicka över ditt körkort och bifoga handlingar som talar om vad du gjort till svenska myndigheter. Det ska ske skyndsamt och kan inte ta två månader. Kan det vara så att du förargade poliserna så de handlade i någon form av vredesmod? När de sedan sansat sig så ”avslutade de ärendet” genom att låta det falla i glömska.

Vad kan du göra då? Jag har kollat med polisen och du har körkort och det pågår inte någon utredning mot dig vad polisen kan se. Så sök ett nytt körkort hos Transportstyrelsen och skulle den grekiska polisen höra av sig någon gång i framtiden till svenska myndigheter är jag övertygad att du får reda på det då. Till dess kan du inte göra dig skyldig till olovlig körning i Sverige. Du har ju körkort enligt körkortsregistret.