Hur gör man här som bilist om man får möte?
Hur gör man här som bilist om man får möte?

Här går inte att mötas trafiksäkert

Det finns en hel del olika lösningar där cyklister och bilister ska samsas i trafiken. Vår expert Ruben Börjesson reder ut vad som gäller i denna situation.

Hej Ruben! Jag var ute på en promenad nyligen och såg denna trafiklösning med trottoar på båda sidorna, cykelfält på båda sidorna och en enfilig väg i mitten som INTE är enkelriktad. Här kan ju inte bilar mötas säkert. Vad händer när bilar får möte här och det är cyklister i båda cykelfälten samtidigt? Hur ska man tänka som bilist? Hur och i vilket skede ska man väja?
/Henrik

Svar
Hej! På din bild syns tydligt var varje trafikantgrupp ska hålla till. Körbanan i mitten för bilar är ganska smal så där går inte att mötas utan att utnyttja cykelbanan med ena hjulparet. Är det tillåtet? Ja. Så här står det i Trafikförordningens tredje kapitel  §59 ” På cykelbanor ska cyklande och förare av moped klass II lämnas företräde av andra fordonsförare”. Så om två bilar möts och har cyklister på båda sidorna måste båda bilarna stanna och vänta tills cyklisterna passerat, därefter får båda bilisterna ”låna” lite av cykelbanorna på vardera sida för att passera varandra. Hur långt från varandra man stannar får avgöras från fall till fall. 

Det finns en ny skylt sedan 2020. Den kommer nog att dyka upp mer både här och där i trafiken.