Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förvirring kring registreringsbeviset kan råda gällande släpvagnsvikt. Vi reder ut!Förvirring kring registreringsbeviset kan råda gällande släpvagnsvikt. Vi reder ut!Förvirring kring registreringsbeviset kan råda gällande släpvagnsvikt. Vi reder ut!
Förvirring kring registreringsbeviset kan råda gällande släpvagnsvikt. Vi reder ut!

Hjälp! Får jag dra släp?

Transportstyrelsen säger en sak, och bilfirman en annan. Vad ska jag rätta mig efter?

Hej Teknikens Värld! Jag äger en Volkswagen Up och tänkte montera dragkrok få att kunna köra släp med trädgårdsavfall och lättare last. Enligt Transportstyrelsen får bilen dra 2 210 kg om man har B-körkort men firman jag kontaktade för montering av krok säger att den inte får dra något alls. De menar att bilen inte har någon angiven tågvikt. Vad är det och har de rätt?

/Göran

Svar
Hej Göran. Uppgifterna i registreringsbeviset kan vara lite förvirrande. Transportstyrelsen har blandat in uppgifter om förarens körkort där, vad de nu har i bilens registreringsbevis att göra.
I registreringsbeviset finns en uppgift om släpvagnsvikt. Finns ingen uppgift eller 0 där så är bilen inte godkänd att dra släp och därmed finns ingen dragkrok.

Den uppgift på 2 210 kg som finns i registreringsbeviset har inget med den här bilen att göra. Skulle bilen få ha dragkrok och därmed vara tillåten att dra släp med får man dra ett släp med en totalvikt på 2 210 kg om föraren har förhöjd B-behörighet, så kallat B96 kort. Så stort släp får man alltså dra i den situationen, men det får inte vara fullastat utan bara lastas så att vikten på släp inklusive last inte överstiger den släpvagnsvikt som står i registreringsbeviset. I det här fallet 0 kg alltså.

Många elbilar är inte lämpade att dra släp. Det kan trots det finnas dragkrok som tillbehör. Dragkroken är då avsedd för till exempel cykelställ och har då en väldigt låg tillåten vikt på dragkroken. Trots det finns uppgiften i registreringsbeviset vilken högsta totalvikt på släp som tillåts för både B-behörighet och B96.