Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Världs Daniel Östlund om uppgifterna som biltillverkarna skickar med bilarna och hur man ska ställa sig till dessa.Teknikens Världs Daniel Östlund om uppgifterna som biltillverkarna skickar med bilarna och hur man ska ställa sig till dessa.Teknikens Världs Daniel Östlund om uppgifterna som biltillverkarna skickar med bilarna och hur man ska ställa sig till dessa.
Teknikens Världs Daniel Östlund om uppgifterna som biltillverkarna skickar med bilarna och hur man ska ställa sig till dessa.

Hur kan biltillverkare tillåtas marknadsföra felaktig räckvidd?

Siffrorna för räckvidd och förbrukning stämmer sällan överens med verkligheten, så det gäller att ta till sig fakta på rätt sätt.

Hejsan! Jag är premiumkund på Expressen och läser med glädje Teknikens Värld. Jag är nyfiken på hur ni resonerar kring räckvidden på elbilar. Till att börja med älskar jag elbilar, och jag hoppas att vi oavsett teknik får miljövänliga alternativ. Det som är mitt problem är följande: Räckvidden på en elbil är på vintern 20-40 procent under WLTP-mätetal och konsumenten har allt ansvar i research. För som konsument ska du (oavsett ålder och kunskap):

• Misstro dokumentation om bilarna.
• Misstro handlaren. (Vilken handlare är ärlig med räckvidden/utsläppen på bilarna?)
• Misstro testcykeln. (WLTP är ju som exempel inte en speciellt rättvisande mätning.)
• Skapa dig en egen uppfattning på en ny teknik. (Och om det vore lätt, varför gör ni då tester? Jo, för att det är svårt att testa själv.)

Det är enligt mig för svårt (omöjligt) att uppnå de tal som WLTP menar att man ska kunna nå. Det räcker med att man kör snabbare än 100 km/h. Och om det dessutom är under 10 plusgrader så faller räckvidden ytterligare. Jag har själv mellan 30–35 mils räckvidd på min elbil ID.4 GTX som enligt papper ska kunna nå 48 mil. Men det har jag inte en chans att nå, inte ens en perfekt sommardag, för det räcker att man åker på motorväg en stund så är de 48 milen långt borta. Borde man få marknadföra siffror som få/inga kan nå? Om under 50 procent, eller kanske bara så lågt som 20 procent i Sverige kan nå ett värde, ska man då kunna använda det i sin marknadsföring? För det är rätt många i Sverige som stor del av året antingen åker på motorväg och/eller har det kallare än 5–10 plusgrader.

/Christian Englén

Svar
Hej Christian! Tack för ditt mejl. När WLTP ersatte den gamla körcykeln NEDC i hela EU samt ytterligare några länder blev de redovisade testsiffrorna betydligt närmare verkligheten. Problemet för nordiska förhållanden är att testet utförs i 23 ­graders labbmiljö, eftersom testerna ska vara relevanta i alla de ingående länderna.
Vi har också stora avstånd i vårt land och kör därför också relativt sett mer motorväg än i många andra länder. I våra tester har vi sett att den uppgivna räckvidden kan stämma ganska bra överens med våra resultat under gynnsamma väder- och trafikförhållanden som simuleras i testet, medan svensk vinter och mer motorvägskörning kan kapa räckvidden med, precis som du uppger, 20–40 procent eller i somliga fall ännu mer. Samma förutsättningar gäller för alla bilar, och liknande problematik har funnits under långa tider gällande redovisningen av bilars bränsleförbrukning. Den angivna räckvidden är en teoretisk jämförelsesiffra, inte en absolut sanning om hur långt man kommer på en laddning.
Detta påpekar vi också i våra tester med jämförande staplar som är pedagogiska och lätta att begripa. Som konsument bör man läsa oberoende testfakta, våra eller andras, innan man fattar ett köpbeslut för att få hela bilden. Det gäller inte bara bilar, utan egentligen alla större investeringar i varor eller tjänster som man planerar genomföra.