Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Hur kör man smartast i en rondell?

Rondellkörning är något som engagerar väldigt många bilister och vi har fått många kommentarer i ämnet, så pass att en uppföljning med svar på följdfrågor nu får ta plats.

I Teknikens Värld nr 12/2022 diskuterades rondellkörning (länk till diskussionen här, reds anm). Svaret var att man ska lämna företräde till bilar i rondellen vilket naturligtvis är rätt.

Men om den gröna bilen i exemplet hade för avsikt att lämna rondellen först i den tredje utfarten borde den inte ligga i högerfilen och köra förbi två utfarter utan att lämna rondellen.

Den hindrar då bilar som vill byta från vänsterfilen för att lämna rondellen i nästa utfart. Om alla som ligger i högerfil lämnar rondellen vid första kommande utfart uppstår inte det problemet. Inte olyckan i exemplet heller.

/Hans-Ole Bång

Svar
Hej! Jag håller med dig helt och hållet, Den gröna bilen borde ha blinkat vänster när han/hon kör in i cirkulationen, sen lagt sig i det vänstra körfältet och bytt till höger körfält i det som kallades flankskydd, alltså när han passerat möjligheten att köra rakt fram och innan de som kommer från andra hållet kommer in i körfältet. 

Det körfältsbytet ska han visa med blinkers. Sen kan blinkers vara på till han/hon lämnar cirkulationen. Då blir det smidigt för alla och missförstånd undviks. Men reglerna säger att cirkulationen är en egen gata och där får han/hon alltså köra runt runt i höger körfält utan att använda blinkers. Det är först när han/hon ska svänga ut som han måste blinka till höger. 

Trafiklagstiftningen för hur man ska köra i en korsning och för hur man placerar sig på en gata är inte anpassade för körning i cirkulationsplats, det tycker både du och jag. Syftet med cirkulationsplatser, rondeller, är att minska risken för allvarliga olyckor och öka genomströmningen i korsningen. Den funktionen tycker jag att cirkulationsplatsen fyller, men på bekostnad av irritation och småkrockar.