Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med vår guide fixar du hjulbytet snabbt och smidigt
2 AV 2
Foto: Privat

Hur kunde hjulbultarna gå av?

Plötsligt gick fyra av fem hjulbultar av – hur är det möjligt? Teknikens Världs däckexpert har ett par sannolika förklaringar, berättar om riskerna och hur troligt det är att det händer igen.

Hej Teknikens Värld!
Jag har en
Volvo V40 och jag anlitar däckfirma för att byta mellan vinter- och sommardäck. I början av juli var jag med om en otäck händelse där ena hjulet var nära på att lossna när jag var ute och körde.
Alla bultar utom en hade gått av och jag tog mig med nöd och näppe till en vän i närheten därifrån bilen sedan kunde bärgas. Det var ren och skär tur att jag inte var längre bort eller körde längs en väg med hög hastighetsgräns – det hade kunnat sluta illa.
Det hela blev ett försäkringsärende där däckverkstaden tog på sig alla kostnader, men jag undrar fortfarande hur detta kunde ske? Skruvades bultarna åt för hårt så att de gick av, eller kan detta berott på något annat fel? Hur kan jag i framtiden ta reda på om bultarna är på väg att gå av igen?

Vänliga hälsningar
Amelie

1 AV 3
Foto: Privat
2 AV 3
Foto: Privat
3 AV 3
Foto: Privat

Svar
Hej Amelie. Det här är väldigt ovanligt. Flera saker tillsammans kan vara orsaken till att bultarna gått av. Det man ser på dina bilder är att anläggningsyta där fälgen sitter mot bromsskivan inte är ren. Man ser dessutom på bilden på fälgen att en mutter sitter kvar men de andra hålen där bultarna gått av är inte centrerade. Det beror på att fälgens centrumhål är för stort. Det ska passa exakt på bromsskivan men det gör den inte. Det är inte ovanligt på ”piratfälgar” att de har stora hål och så får man stoppa in metall- eller plastringar så att utrymmet blir exakt så som det ska. En gissning från min sida är att de här ringarna ramlat ur på just den här fälgen och så slarvade man med att göra rent när man satte på hjulet på verkstaden. Smutsen gör att hjulet kan lossa och det för stora centrumhålet kan göra att hjulet kan börja röra sig och till slut ha av bultarna. Eftersom däckverkstaden tog på sig kostnaden så lutar det däråt.
Det skulle också kunna vara att hjulbultarna drogs åt alldeles för hårt, men däckverkstäder har sina muttermaskiner inställda så att det blir rätt moment när hjulen dras på plats.
Om det stämmer med min gissning så är det ingen fara för de andra hjulen. Stämmer centrumhålen på fälgen mot bromsskivan och det är draget med rätt moment så finns det ingen risk.