Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bli en bättre förare när du kör på bana
2 AV 2
Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN

Jag blev av med körkortet – vad kan jag göra?

Är det lönt att svara på Transportstyrelsens brev när fortkörning är fastställd och körkortet redan är indraget? Vår expert berättar vad som är lämpligast att göra.

Hej! Jag åkte fast för fortkörning för drygt en vecka sedan. Jag körde 32 kilometer i timmen för fort på 80-väg. Jag fick 3 600 i böter vilket jag skrev på och så drog de körkortet och jag fick ett papper som tillät mig köra i två dagar. Det här har ställt till ett riktigt elände för mig.
Nu kom ett brev från Transportstyrelsen där jag får yttra mig. Är det någon mening att jag svarar på det? De följer väl en mall och att jag förklarar att det alltid tidigare varit 90 km/h hastighetsgräns på den vägen och ingen annan trafik har väl ingen betydelse?

/Daniel


Svar
Hej Daniel! Du ska naturligtvis svara på brevet. Du har redan erkänt själva fortkörningen, så den kommer du inte undan. Transportstyrelsen är inte intresserad av fortkörningen i sig, den är redan avklarad, utan av ditt behov av körkort.

Det kan bli upp till tre månaders spärrtid för en sån här fortkörning, men Transportstyrelsen ska göra en individuell bedömning och ta hänsyn till om tiden ska vara kortare. Skäl som kan minska spärrtiden är att du är beroende av ditt körkort, till exempel i jobbet och att spärrtiden innebär ett ekonomiskt avbräck för dig. Det ska framgå på vilket sätt, och du kan styrka dina skäl med intyg från arbetsgivare, eller från dina kunder om du har eget företag.

Där ska det inte stå att du är känd för att köra lugnt och försiktigt och aldrig krockat i tjänsten, utan vad spärrtiden har för betydelse för företaget och din anställning. Hur många mil per år du kör är också en uppgift som är bra att skicka med. Har du goda skäl är en månads spärrtid, snarare än tre, rimligt att räkna med. Och det gäller från den dagen polisen drog körkortet. Att du ska slippa spärrtid och få en varning i stället är osannolikt.

Är du missnöjd finns det möjlighet att överklaga till Förvaltningsrätten, men sannolikt hinner det inte behandlas innan du fått tillbaka körkortet.