Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Thomas Goos

Jag litar inte på min nya Mitsubishi

Min nya Mitsubishi Outlander gick sönder redan efter en dryg vecka, sedan en gång till. Nu litar jag inte den så jag behöver råd. Teknikens Världs experter ger en hjälpande hand.

Har köpt en Mitsubishi Outlander 2.2 Di-D diesel den 5/12 2012. Den 16/12 när vi åkte hem tändes en varningslampa och 17/12 lämnades bilen in. Konstaterades spjällhus trasigt, men bilen gick att köra.

I början på januari byts spjällhuset vilket är två dagars arbete.

Den 23/2-13 blåste det bara kallt i kupen. Jag stannade då bilen och kollade – inget vatten i expansionstanken. Fyllde på en liter vatten och fick värme.

Åkte hem 24/2, 20 mil och fyllde på fyra liter vatten under hemfärden. Lämnade in bilen den 25/2 och där är den än! Troligen med trasigt topplock.

Bilen har gått 850 mil. 

Bilen är ihopplockad och provkörd av verkstaden men bilen går inte bra enligt dem. 

Vill ej ha bilen kvar eftersom jag inte litar på den. Har pratat med försäljaren men får inget svar och inget händer. Tacksam för råd.

/Bo Eriksson

Svar:

Det är alltid tråkigt med bilar som går sönder och särskilt när de är så nya. Jag förstår att du har tröttnat och ej vill ha kvar bilen. Enligt konsumentköplagen har du i detta fall rätt att kräva avhjälpande eller omleverans. Praxis är dock att omleverans först blir en rättighet efter tre reparationsförsök, inom en viss tid. Alltså får du köra med bilen ett tag till och nästa gång den behöver till verkstaden, om detta sker inom ett halvår-år, så kan du kräva omleverans.

Omleverans innebär att säljaren har rätt att ge dig en annan likvärdig bil. Problemet med detta är att din bil är nästan ny. Du kan alltså inte få en helt ny bil. Har de ingen lätt begagnad, likvärdig med din så kan de erbjuda en helt ny men då får du stå för mellanskillnaden och det kan bli ganska kostsamt för dig. När en ny bil passerar 300-350 mil räknas den som begagnad. Skillnaden mellan ny och lätt begagnad kan vara 10-15 procent. Dessutom blir en ny årsmodell 2013 enligt bilregistret, då första dag i trafik styr detta. Din nästan nya bil är årsmodell 2012, det gör ytterligare 5-10 procent. Alltså får du betala denna mellanskillnad, vilket blir mycket pengar, om du väljer att byta till en helt fabriksny.

Men jag du tycker du skall förhandla med säljaren redan nu. Säg att du inte vill ha bilen längre och se vad du får för svar. Den som är påstridig och tjatar mycket når ofta framgång och bilhandlare har också känslor.

Kommer ni fram till byte till annan bil har säljaren också rätt att räkna av för den sträcka du kört. Avdraget brukar beräknas enligt följande: 0,5 procent av bilen pris per månad som gått sedan leverans plus 0,5 procent av bilens pris per körda 100 mil. Du har rätt till skadestånd för de direkta kostnader och besvär du haft (såsom utlägg, utebliven arbetslön om du tvingats ta ledigt, hyrbil med mera).

En detalj till. Om vi antar att säljaren ej får ordning på din bil efter ytterligare flera försök, eller många fler fel dyker upp. Då är bilen såpass felaktig så det berättigar till hävning. Då behöver du ej acceptera omleverans (annan likvärdig bil). I detta fall sker dock prisavdrag som ovan beskrivits för den sträcka du kört, och du har rätt till skadestånd.

Slutsats: börja förhandla med säljaren nu om eventuell omleverans. Säg till säljaren att om de ej får ordning på bilen, eller fler fel uppträder, så funderar du på att häva köpet. Får du inget bra erbjudande, kör med bilen och återkom längre fram. Det vanligaste är ju att de får ordning på bilen och du kan använda den utan bekymmer i framtiden.