Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Visst kan du bli bötfälld för fortcykling, men det är ovanligt med hastighetskontroller av cykel.Visst kan du bli bötfälld för fortcykling, men det är ovanligt med hastighetskontroller av cykel.Visst kan du bli bötfälld för fortcykling, men det är ovanligt med hastighetskontroller av cykel.
Visst kan du bli bötfälld för fortcykling, men det är ovanligt med hastighetskontroller av cykel.

Kan man bli bötfälld för fortcykling?

Premium Vilken hastighetsgräns gäller på cykelbanor? Och kan man bli bötfälld för fortcykling? Teknikens Världs expert reder ut vad som gäller.

Hej Teknikens Värld och tack för en bra tidning. Jag cyklar en hel del landvägscykel och visst är det så att det är en hastighetsbegränsning på max 20 km/h på cykelbanor. Kan man någonsin bli straffad för att cykla för fort? Boman

Svar
Hej Boman! För vanliga cyklar finns ingen hastighetsbegränsning utan det är den gräns som gäller på platsen för alla fordon som även gäller cykel. Finns det inga skyltar så är det bashastigheten som gäller. Den är 50 kilometer i timmen inom tätbebyggt område och 70 utanför. Segways och eldrivna kickbikes klassas också som cyklar. Där finns en hastighetsgräns på 20 kilometer i timmen, de får inte gå fortare om de ska klassas som cykel. Går de fortare så är det moped och då gäller andra regler. Man kan bli straffad för fortkörning på cykel på samma sätt som när man kör en bil, men det är mycket ovanligt att hastighets­kontroller riktar in sig på just cyklister.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.