Visst kan du bli bötfälld för fortcykling, men det är ovanligt med hastighetskontroller av cykel.

Kan man bli bötfälld för fortcykling?

Vilken hastighetsgräns gäller på cykelbanor? Och kan man bli bötfälld för fortcykling? Teknikens Världs expert reder ut vad som gäller.

Hej Teknikens Värld och tack för en bra tidning. Jag cyklar en hel del landvägscykel och visst är det så att det är en hastighetsbegränsning på max 20 km/h på cykelbanor. Kan man någonsin bli straffad för att cykla för fort? Boman

Svar
Hej Boman! För vanliga cyklar finns ingen hastighetsbegränsning utan det är den gräns som gäller på platsen för alla fordon som även gäller cykel. Finns det inga skyltar så är det bashastigheten som gäller. Den är 50 kilometer i timmen inom tätbebyggt område och 70 utanför. Segways och eldrivna kickbikes klassas också som cyklar. Där finns en hastighetsgräns på 20 kilometer i timmen, de får inte gå fortare om de ska klassas som cykel. Går de fortare så är det moped och då gäller andra regler. Man kan bli straffad för fortkörning på cykel på samma sätt som när man kör en bil, men det är mycket ovanligt att hastighets­kontroller riktar in sig på just cyklister.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill