Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: StevePB

Körde min fru rattfull?

Lite på lyset och bakom styret på en enkilowattscykel. Räknas det till rattfylla? Vår trafikexpert berättar vad som gäller.

Hej Teknikens Värld.

Jag har fått lite ågren sedan jag var på kräftskiva tillsammans med min fru. Vi bjöds in till våra vänner som bor en halvmil utanför stan på kräftskiva. Vi bor i stan så transporten löstes så att vi erbjöds komma dit i bil och sedan låna parets elcyklar när vi skulle hem frampå nattkröken. Dagen efter skulle de komma med vår bil och cykla hem på sina elcyklar.

När det var dags för hemfärd så fick vi låna varsin hjälm och då sa värdinnan till min fru att ”På den här cykeln måste man ha hjälm men inte på den som din gubbe kör på”. Vi skrattade lite eftersom hon var mer rädd om min fru än mig.

Vi cyklade iväg, lite påverkade, så mycket att jag aldrig skulle funderat på att köra bil, men cykel var inget som bekymrade mig. På vägen hem märktes det att min frus cykel var mycket starkare i backarna än min. Det var verkligen stor skillnad.

Hem kom vi utan bekymmer och dagen efter kom våra vänner och hämtade sina cyklar. Jo, det var riktigt att man var tvungen att ha cykelhjälm på den ena cykeln men inte den andra. Den ena cykeln var starkare och är därmed klassad som moped påstods det när jag kollade med cykelhandlaren. Den hade en elhjälpmotor på 1 kW medan den jag cyklade på bara var på 250 watt.

Gjorde min fru sig skyldig till rattfylleri är min fråga?

/Anonym läsare

Svar:

Hej! Förr var en cykel en cykel och en moped en moped, men numera är det mycket krångligt det här. Rattfyllerireglerna gäller inte cykel men däremot motordrivet fordon. Numera är det inte så enkelt att skilja på en cykel och ett motordrivet fordon enligt lagens mening. En cykel är, förutom en vanlig cykel, en:

Segway om den inte går fortare än 20 kilometer i timmen.

Eldriven rullstol eller liknande för den med en fysisk funktionsnedsättning om den inte går fortare än 20 kilometer i timmen.

En cykel med elmotorn som kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind. Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim. Elmotorn får vara på högst 250 watt.

För de fordon jag räknat upp hittills gäller alltså inte rattfyllerireglerna. Så med en sådan får man ta sig hem från kräftskivan utan att riskera att åka fast för rattfylleri.

Men åker du moped gäller rattfyllerireglerna för det är juridiskt sett ett motordrivet fordon.

Moped är förutom vanliga mopeder som ser ut som moped och som får gå antingen 45 kilometer i timmen, EU-moped som har registreringsskylt, eller 30 kilometer i timmen och det är äldre mopeder före 2003 utan registreringskylt, eller 25 kilometer i timmen och det är nyare mopeder än 2003 utan registreringsskylt. Alla de här mopederna har hjälmtvång.

Men här kommer nyheten: Från 1 januari 2016 tillåts en ny typ av moped. Det är en cykel med en hjälpmotor med en högsta effekt på 1 000 watt. Motorn får endast ge ett krafttillskott upp till och med 25 km i timmen. Det räcker med cykelhjälm för att få köra just den här mopedtypen. Den här typen av moped är inte en cykel även om den kan se ut som en. Den här mopeden har hjälmtvång men det är tillräckligt att använda cykelhjälm.

Om jag har fattat rätt så lånade du en cykel och din fru en moped. Du fick cykla hem men din fru fick alltså inte cykla hem på den om hon hade en alkoholhalt i blodet över 0,2 promille, i så fall var hon rattfull.