Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: STR

Körde vi olagligt till BB?

Vi hade bråttom till BB och jag övningskörde dit med min handledare som var öppen några centimeter. Var det okej? Teknikens Världs trafikexpert ger sin syn på saken.

Hej Teknikens Värld!
Jag har en fråga om preskriberat brott(?). När vår son föddes hade jag inte körkort men hade övningskört en del med min sambo som handledare. När det blev dags för oss att åka till BB så blev det lite tidsbrist och vi tog bilen in till sjukhuset. 

Undrar därför, så här i efterhand, om vi begick något brott i samband med övningskörningen? Min sambo är dock en hård tjej och hade säkert kunna köra in om det hade krisat ordentligt.

/Helmer

Svar:

I körkortsförordningen står det: ”Vid övningskörning ska den som har uppsikt över körningen följa med i bilen vid den körandes sida.”

Vid övningskörning är din sambo ansvarig för körningen och ska då kunna ha en normal uppsikt över din körning. På väg till BB tycker inte jag att hon kan anses som lämplig att ha uppsikt över körningen. Jag anser att det är olovlig körning men med en skicklig advokat kanske du skulle klara dig. Olovlig körning är ett så kallat uppsåtsbrott och det innebär att man förstått eller borde förstått att det inte är tillåtet.