Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krockade i rondell – vem gjorde fel?

Det small i cirkulationsplatsen när jag följde skyltningen. Vems är felet egentligen? Vår trafikexpert berättar vad som gäller.

Hej! Fram till mötet i den här rondellen, trodde jag att jag visste hur man skall göra. Kör i vänsterfil för att svänga höger mot europavägen. En bil till höger om mig. Tvåfilig infart, tvåfilig rondell, tvåfilig utfart.

Siktar mot utfartens vänsterfil, men bilisten i högerfilen följer inte skyltningen utan skall köra rakt fram. Mitt försäkringsbolag lägger skulden på mig, när jag försöker följa skyltningen.

Är skyltningen när jag kör in, ett påbud som säger att i höger fil måste man svänga höger? Om inte, blir ju skyltningen bara förvirrande. Det är tydligen också skillnad på rondell och rondell, där vissa är markerade så att man måste svänga, medan vissa är markerade så att man kan svänga.

En intill-liggande dubbelfilig rondell är utformad för tvåfiligt vänstersvängande. Där händer det mig att vänstersvängande från vänster fil tar av i höger fil, när jag i vänstersvängen från höger fil vill ta av till höger fil.

Upplys en (tydligen) fåkunnig!

/Sören

QUIZ: Fixar du våra lätta bilfrågor får du Teknikens Värld Premium gratis

Svar:

Hej Sören! Skyltningen visar bara vilken utfart du ska ta för att komma till de platserna som anges. Körning i cirkulationsplats med två körfält innebär samma sak som att köra i två körfält på en vanlig gata. Ska du svänga till höger ut ur cirkulationsplatsen eller gatan och ligger i vänster körfält måste du först byta körfält till det högra, sedan svänga ut. Att du gör det i ett svep spelar ingen roll. Du måste se till att du kan byta körfält och det är där du missade. Du är skyldig att se till att det kan ske utan fara och du ska visa med körriktningsvisaren att du byter. Du ska dessutom blinka när du svänger ur rondellen.

Behöver du också råd och hjälp?

Kontakta då gärna Teknikens Värld så hjälper vi dig. Rör ditt ärende juridiska frågor, maila till biljuristen@teknikensvarld.se, rör det andra konsumentärenden maila då till mikael.stjerna@teknikensvarld.se, rör det trafik- och fordonsregler hör du av dig till ruben.borjesson@teknikensvarld.se och rör det däck är det bäst att du kontaktar linus.projtz@teknikensvarld.se.