Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Min domkraft är för låg!

En domkraft kan rädda dig ur en knipa om du får punktering men Mazda verkar ha skickat med fel domkraft till CX-5.

Hej! Jag har en fråga om domkraft till bilen. Jag har en Mazda CX-5 där det följer med en liten saxdomkraft i bagageutrymmet. Jag har använt den flera gånger när jag har bytt däck, men irriterande nog är den inte dimensionerad för bilen. Om man ska få upp bilen i luften och kunna lossa ett däck behöver man palla upp domkraften cirka 15-20 centimeter. 

Jag har alltid använt kortare bitar av rejäla plank, men tanken har slagit mig: Vad skulle hända om jag tvingades byta på en plats där dessa inte gick att tillgå? Då är domkraften ganska så värdelös? Ska det vara så här?

/Petri

Svar
Hej Petri! Det enkla svaret är att det självklart inte ska vara så. Den medföljande domkraften ska klara av att lyfta bilen så att du kan byta hjulet utan mellanlägg. Det låter som att du har fått fel domkraft levererad med bilen. 

CX-5 har lite högre markfrigång, det verkar som att du fått en domkraft till exempelvis en Mazda 3 med mer personbils­betonad markfrigång. 

Inte för att det är någon tröst just nu för din del. Nu framgår det inte av din fråga, men jag kommer med en rekommendation i alla fall. Om du har möjlighet att köpa en garagedomkraft, en mindre historia som kostar från några hundralappar, så gör det. Den står stadigare och gör arbetet lite säkrare.