Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ruben Börjesson / Expressen Lifestyle

Vilka regler gäller för text och dekaler i vindrutan?

Allt oftare syns bilar med stora dekaler klistrade på vindrutorna. Är det tillåtet och i så fall i vilken omfattning? Vår expert berättar vad lagen säger.

Hej! Jag ser mer och mer bilar i trafiken som har dekaler i nederkant på vindrutan. Det måste naturligtvis finnas regler för det så det inte skymmer sikten, men jag har aldrig hört talas om dem. Det finns väl regler både för överkant och underkant? Är det samma regler för bil och A-traktor?

/S Lindblom

Svar
Hej! Ja, det är riktigt att det finns regler även för det här. Grundregeln är att det inte får skymma/störa i siktfältet och det är samma område som för spricka i vindrutan. Det är alltså en subjektiv bedömning. I överkant på vindrutan kan det finnas ett mörkare område eller ett litet märke alldeles intill A-stolpen. Nedanför (i synfältet) får man inte ha varken dekaler eller färgad solfilm.

I nederkant får man ha dekaler så att det inte skymmer förarens siktfält. Det blir ju olika högt för olika bilar. Här görs en subjektiv bedömning vid besiktning eller i en poliskontroll. Men mindre siktfält på höjden än 20 centimeter/ett liggande A4-ark godkänns inte. Det är samma regler för en A-traktor som för en bil.