Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright BMW AG..For press purposes only..

Ska vi bilägare verkligen vara testförare åt BMW?

Är det meningen att nybilsköpare ska agera någon form av testförare som upptäcker fel och brister för biltillverkarens räkning? Teknikens Världs biljurist vägleder till vad lagen säger och hur man häver köpet.

Jag har köpt en BMW 2-serie Active Tourer. När vi kör från BMW-försäljaren med vår nya bil råkar vi direkt ut för en trafikfarlig situation.

Vägen hem går via en starkt trafikerad väg. Vädret är dåligt med snöblandat regn och det är mörkt. Plötsligt immar samtliga rutor igen och trots försök med högsta fart på fläkt och endast mot vindrutan måste vi köra ut på vägkanten då vi inte får bort imman. Vi hade då kört cirka 20 minuter. Detta problem återkommer sedan hela vägen hem.

Jag kontaktar försäljaren och blir ombedd att omgående komma in till verkstaden. Får då besked av verkstadspersonalen att vi måste förstå att det blir imma på rutorna vid dåligt väder.

Detta problem har sedan dess upprepats så fort det är fuktigt väder. Har besökt verkstaden fyra gånger för åtgärder. Efter tredje gången säger vi ifrån och att vi inte accepterar detta utan ämnar att lämna tillbaka bilen.

BMW svarar då att det är efter tre verkstadsbesök som vi kan kräva återköp. BMW säger också att dom vill fortsätta testa bilen. Dessutom säger verkstaden att problemen beror på en felplacering av luftmunstycken, för dålig effekt på fläktmotorn samt att dieselmotorn kräver extra element för uppvärmning av kupén.

Vi har ställt krav på en ny bil och vägrar att köra bilen då den är trafikfarlig.

Bilen har körts 296 mil och står nu parkerad på vår uppfart. Det kan inte vara rimligt att kunden skall vara testförare åt BMW.

/Kennert

Svar:

Hej Kennert.

Tack för din fråga. Ett tråkigt fel på en ny och i övrigt fin bil. Märkligt att de inte har hittat felet. Juridiskt sett är det så att du utifrån Konsumentköplagen och praxis kan häva köpet efter tre reparationsförsök. Bilen köps då tillbaka, du får tillbaka din köpeskilling (minus avdrag för ditt nyttjande). Du har också rätt till skadestånd (ränta på dina pengar för tiden samt ersättning för andra kostnader du haft i ärendet).

Från priset du betalat, inklusive eventuella tillbehör, ska avräknas för tiden och nyttan du haft av bilen. Enligt MRF:s (Motorbranschens Riksförbunds) praxis skall återköpspriset beräknas på följande sätt: 0,5 % avdrag för varje 100 körda mil och 0,5 % avdrag per månad sedan leveransen. Detta avgår alltså, men sedan skall tilläggas ränta på dina pengar som du betalt för bilen (brukar vara diskonto +2 %) och dina kostnader i ärendet (kan vara resekostnader, utebliven inkomst om du tagit ledigt för detta och så vidare).

Gör en lista på dina omkostnader och räkna ut återköpspriset så du kan visa detta för handlaren. Meddela skriftligen att du vill häva köpet och bifoga din uträkning, så bör detta gå snabbt och enkelt. Återkom om du har några frågor.