Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skylten sitter på Västgötagatan, nära korsningen med Vartoftagatan, på Södermalm i Stockholm.Skylten sitter på Västgötagatan, nära korsningen med Vartoftagatan, på Södermalm i Stockholm.Skylten sitter på Västgötagatan, nära korsningen med Vartoftagatan, på Södermalm i Stockholm.
Skylten sitter på Västgötagatan, nära korsningen med Vartoftagatan, på Södermalm i Stockholm. Foto: Peter

Skum skyltkombination – vad gäller?

Får bussar köra här eller inte? Teknikens Världs trafikexpert Ruben Börjesson ger tydliga svar på vilka som får och inte får köra i körfältet.

Läste med visst intresse inlägget om kollektivkörfält och påbudsskyltar i senaste numret. På vägen hem passerar jag en ”busskylt” med tilläggstavla som fått mig att fundera mer än en gång över vad de egentligen vill säga. Kanske har du svaret?

/Peter

Svar:

Hej Peter. Ja, man kan ju fundera hur de menar. Ska vi gå efter trafiklagstiftningen så får alla som får köra i kollektivkörfält, alltså fångtransporter, prinsessan Madeleine*, polisbilar med flera, men inte bussar köra i just det här kollektivkörfältet.

* Sommaren 2013, fyra dagar innan hennes eget bröllop, stoppades prinsessan Madeleine av polis när hon for fram i en bussfil. Hon hävde sin rätt att få köra i bussfil samtidigt som polisen på plats var osäker på situationen. Hon släpptes iväg utan böter. Polisen kontrollerade saken i efterhand och fann då att prinsessan Madeleine inte är immun utan borde ha fått böter. Polisen lade senare ned ärendet på grund av omständigheterna med bland annat stundande bröllop som likställdes med ett statsbesök.