Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: WT Trailer

Släpvagn med tung elbil?

Allt tyngre bilar, inte minst nu när elbilarna tar plats, innebär ett annat tänk vad gäller dragvikter. Kommer reglerna att anpassas till de nya tiderna? Vår trafikexpert svarar på vad som gäller och hur närmaste framtiden ser ut.

Hej!
Jag har i dag en
BMW X4 2.0d xDrive och drar ett tyngre båtsläp (vikt runt 1 800 kg) totalt max 4 250 kg (B96).
När man tittar på motsvarande elbilar kan vissa modeller dra 2 500 kg (
Tesla Model X), Mercedes EQC, Polestar (båda 1 800 kg) så är detta maximal dragvikt. Eftersom elbilar är så tunga får man inte dra i närheten av den maximala vikten om man har körkort B96.

Kommer man ändra dessa viktgränser till exempel totalt 3 500 kg (B) och 4 250 kg (B96) eller blir man tvungen att ta BE-kort för att dra tyngre släp framöver om man väljer att äga en elbil?

/Ola

Svar
Det finns inga planer vad vi känner till att ändra reglerna. Grundreglerna är ganska gamla. I början på 1970-talet kom ABCDE-körkortsklasserna. Grundtanken då var att med B-behörighet skulle tillåtas ett lätt släp, totalvikt max 750 kg. Tyngre släp skulle kräva BE-körkort. Husvagnsfolket protesterade och då kom tillägget ”i vissa fall tyngre” och det är när dragbil och släp tillsammans har en totalvikt på max 3 500 kg. Det krävdes från början att dragbilens totalvikt skulle vara högre än släpets, men den regeln är borttagen.

Bilarna har på senare år blivit både större och tyngre, en hel del beroende på krocksäkerhet. Så i januari 2013 kom en möjlighet att ta ett tillägg till B-behörigheten, B96. Samtidigt begränsades BE-behörigheten till släp med en totalvikt på max 3 500 kg.

Med B96-körkort får man alltså köra en kombination där sammanlagda totalvikten är max 4 250 kg. Tyngre släp än så krävs det BE-körkort och, som sagt, det är inte på gång att ändras inom en överskådlig framtid.