Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smartaste valet av förmånsbil

Det är inte helt enkelt att välja tjänstebil. Alternativen är många i dag.

Hej!
Jag hör av mig till er för jag behöver era kloka råd för val av bil.
Jag har möjligheten att få ta ut en förmånsbil med fritt bränsle och jag har möjligheten att välja bilar till en kostnad av tio basbelopp. Det är inte något stort företag med förmånliga ramavtal, utan det är väl de rabatter som jag kan lyckas prata mig till. Det gynnar inte förmånsvärdet, men rabatten kan ge mig möjligheten att kunna få in en bil under de tio basbelopp som jag har att röra mig med.

Jag har tittat på Audi A4 och A6, Mercedes C och E klass, alla kombi, samt Volvo V60 och V60 Cross Country. Jag har åkt en hel del A4 tidigare, just nu åker jag en C 220D 4 Matic och trivs riktigt bra med den.
När det gäller Audi så har jag väl funderat på en relativt välutrustad A4 diesel eller en lite enklare utrustad A6 diesel. Mercedes så har jag tittat C-klass-hybriden eller en E 220D AMG-utrustad. Volvo V60 tittar jag motoralternativet B4 diesel med några bra paket. Volvo har jag inte haft sedan slutet på 90-talet men jag gillar designen på V60.

Jag kommer köra både långa och lite kortare sträckor inom och utanför Sverige och jag vill ha en bekväm och tyst bil. Hur ska jag tänka kring bränslet, diesel eller bensin? C-klass hybrid finns ju både som bensin och diesel och de säljs till ganska bra priser just nu då den nya C-klassen är på väg. Kommer dieselförbudet att sprida sig till flera städer?
Jag vill ha en bra bil för en vettig månadskostnad och är inte sugen på Passat.
/Johan

Svar

Att välja rätt biltyp i dag är svårt, men du som väljer tjänstebil har det lite lättare. Du slipper tänka på andrahandsvärdet i alla fall. Eventuella kommande restriktioner för dieselbilar behöver du heller inte fundera över. De restriktioner som finns i dag i Stockholm gäller bara äldre bilar. Alla nya bilar är välkomna överallt. Tids nog blir kanske även årsmodell 2021 förbjuden någonstans, men jag misstänker att du innan dess har hunnit byta bil ett flertal gånger. Om du kör långt så är diesel att föredra på grund av bränsleekonomin och för de låga koldioxidutsläppen. Eftersom du inte nämner elbilar så förmodar jag att de inte passar dina behov, annars är eldrivna tjänstebilar det mest förmånliga. De ger låga driftskostnader utan att förmånsvärdet är högt. Mercedes dieselladdhybrid kan kanske vara något för dig, men bara om du kan utnyttja eldriften. Kan du inte köra billiga elmil kan du lika gärna ha en konventionell diesel, den kostar mindre och du får mer för pengarna inom dina ramar.