Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022.
2 AV 2
Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Störande strålkastare hos Tesla – de bländar

Tesla har problem med att adaptiva strålkastare bländar andra. Är det rätt att lägga över ansvaret på kunden?

Hej Teknikens Värld! Jag har på senare tid börjat störas av att flera bilar är väldigt bländande ute i trafiken. Det tycks vara en vanligare företeelse nu än för några år sedan. I stort sett samtliga gånger jag blivit bländad under de senaste veckorna har bilen som bländat varit en Tesla Model 3 eller Model Y. Vare sig de kommit bakifrån eller framifrån. Jag har förstått att dessa bilar är utrustade med en slags adaptiv strålkastare som ska optimera ljuskäglan för föraren. Men är det ens lagligt att de fungerar på detta dåliga sätt de verkar göra?

Föraren i Teslan är förmodligen helnöjd med mängden ljus strålkastaren ger men det sker på bekostnad av oss andra. Vad säger Tesla om detta problem, finns det någon lösning?

/Bengt

Svar
Hej Bengt! Fler har noterat att Tesla-bilar av modellerna 3 och Y tycks ha problem med den automatiska avbländningen och i olika forum på nätet har Tesla-ägare rapporterat om bristfälligt fungerande automatisk avbländning. Vi skickade vidare din frågeställning till Tesla och bad om svar på följande tre frågor:
Är det här någonting som Tesla uppfattar som ett problem?
Finns det (eller kommer det att komma) någon form av lösning?
Är det rimligt att rekommendera Tesla-förare att blända av manuellt i stället för att använda sig av automatiken?

Tesla svarar så här: ”Tesla lyssnar alltid och utgår från våra kunders feedback samt övriga och driver konstant en utveckling och förfining av olika funktioner och system”, påpekar att funktionen för automatisk avbländning ”går att avaktivera i mörker när Autopiloten inte används och således skiftar föraren mellan hel- och halvljus manuellt” samt hänvisar till sin instruktion för hur man justerar ljusbilden för helljuset.

LÄS OCKSÅ: Ny uppdatering irriterar svenska Tesla-ägare