Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polisen nordvärsta Skåne

Straffad två gånger för samma brott

Böter på plats och indraget körkort långt senare, för samma förseelse. Får det verkligen gå till så? Vår expert reder ut vad som gäller.

Hej! Jag blev verkligen förvånad när min väninna berättade följande. Förra året i september körde hon på en bil bakifrån i en kö. Lite plåtskador men ingen slog sig. Hon hade tittat ifrån ett ögonblick för att ta upp mobilen som ramlat ner i sätet. Polisen kom och hon fick böter för att hon ”ej anpassat avståndet till framförvarande fordon”. Hon skrev på och betalade.

Så nu i våras fick hon ett brev från Transportstyrelsen där de ville pröva om hon verkligen skulle ha körkort. Hon svarade på brevet och skrev att hon kört prickfritt i alla år, drygt 50, och att hennes man nu har fått en stroke och behöver skjutsas i samband med läkarbesök.

Så häromdagen kom beslutet. Hon blir av med körkortet i två månader. Kan det här verkligen ha gått rätt till? Hon fick böter direkt på plats och då förklarade polisen att när det var avklarat så var händelsen rent rättsligt ur världen. Resten ordnades upp med försäkringsbolagen. Men så var det ju inte. Nu har hon blivit straffad två gånger för samma brott och det trodde jag inte man kunde bli i en rättsstat typ Sverige.

Hon kommer naturligtvis att överklaga. Hur det nu går till så får de väl rätta till det här som måste ha blivit fel. För så här får det väl inte gå till?

Björn

Svar
Hej Björn! Jo, så här får det gå till konstigt nog. Böterna för att hon körde på bilen framför skrev polisen ut på plats med ett så kallat ordningsföreläggande. Om det är uppenbart att körkortet kommer att återkallas, som till exempel fortkörning över 30 kilometer i timmen för fort, så tar polisen körkortet på plats och man får en kopia på det beslutet som gäller som körkort i 48 timmar. Men det gjordes inte i det här fallet. I andra fall, som i det här fallet, så går ett meddelande till Transportstyrelsen och de gör då en utredning där man får yttra sig. Beslutet blev att körkortet ska återkallas i två månader. Det är inte tillåtet att straffas två gånger för samma brott. Att bli av med körkortet så här anses inte vara ett straff utan en ”trafiksäkerhetsåtgärd”. Den ”trafiksäkerhetsåtgärden” borde naturligtvis ske i så nära anslutning till brottet som möjligt, men så är det inte. Transportstyrelsen har långa handläggningstider och då kan det ta så här lång tid. Om hon överklagar så tar det längre tid än två månader innan hon får något beslut. Hon har då fått tillbaka körkortet och det blir därmed ointressant.

Den här typen av dubbelbestraffning är alltså egentligen inte tillåten. Det fanns motsvarande dubbelbestraffning vid skattebrott, straffavgift och böter, men de tillåts inte längre. När det gäller körkort så anses det ha en så pass bra effekt ur trafiksäkerhetssynpunkt så att ändamålet helgar medlen.