Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Google Maps

Vad gäller i denna korsning?

En korsning som inte ser helt genomtänkt ut, så hur ska man tänka som bilist? Teknikens Världs trafikexpert reder ut knepigheterna.

Hej Ruben. Har läst Teknikens Världs så länge jag kan minnas och tycker jag har rätt bra koll på trafikreglerna. För ca 1 år sen flyttade jag till ett nytt område med en fyrvägskorsning utan några skyltar eller markeringar för väjningsplikt. Normalt hade detta ju inneburit högerregeln. Men så har man målat linjer i vägbanan, se bild. Så vad gäller då? Är det fortfarande högerregeln eller vem skall lämna företräde för vem? Jag skulle tolka det som att linjerna styr och därmed så skall C alltid lämna företräde samt A och D om de skall till C då de korsar linjen (givet att min tolkning stämmer). Om det är rätt vad händer då med följande scenarios?

1. B och D skall till A samtidigt.
2. B skall till A samtidigt som A skall till D.
3. B skall till A när D skall till B.

/Jonas Lundin

Svar
Hej Jonas. Det ser lite knepigt ut. Jag skulle egentligen behöva veta gatunamnen. Om A och D är samma gata så ansluter B. C ansluter till B. D/A mot B är alltså en trevägskorsning och då är det högerregeln. C ansluter till B först och där är samma sak. En trevägskorsning med högerregeln. Men om A och C är samma gata med samma gatunamn då har det blivit tokigt och grunden är då en felbyggd fyrvägskorsning.

Alltså:
1. B ska lämna D företräde enligt högerregeln.
2. D ska låta A åka först enligt högerregeln.
3. B skall lämna D företräde enligt högerregeln

Så tyder jag bilden.