Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tanka E5- eller E10-bensin i bilen? Det är frågan.
Tanka E5- eller E10-bensin i bilen? Det är frågan.
Tanka E5- eller E10-bensin i bilen? Det är frågan.
Tanka E5- eller E10-bensin i bilen? Det är frågan. Foto: Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock

Vad ska jag köra på för bensin – E5 eller E10?

Vilken bensin ska bilen tankas med – nya E10 95 oktan eller gamla E5 98 oktan? Beskeden från biltillverkare och generalagenter kan vara knapphändiga, så här kommer information som leder dig i rätt riktning.

Hej! Har ni några tankar att skriva om den nya bensininblandningen som gäller från 1/8? Informationen är minst sagt bristfällig för oss som har äldre bilar. Listan som finns gäller bara från årsmodell -97. Jag har en -92:a med bensin och insprutningsmotor, så ganska modern tycker jag i alla fall. Ringde Renaults generalagent. Han visste ingenting om min bil och hänvisade till återförsäljaren som inte heller visste någonting.
Han sa: Du får väl köra på 98 oktan.
Är det det som gäller framöver nu?

/Hans Larsson, Mockfjärd

Svar
En bil som börjar närma sig 30-årsstrecket kanske är svår att betrakta som ”modern”. Hur som helst, problemet med det nya bränslet som har tio procent etanol – E10 – är att luft-bränsle-blandningen behöver ha mer bränsle och mindre luft för att uppnå fullständig förbränning, jämfört med den tidigare blandningen.

Äldre bilar, som din, saknar ofta verktygen för att kunna styra detta på ett tillfredsställande sätt. Till det kommer det faktum att äldre bilar kan ha material i bränslesystemet (gummikvaliteter och aluminiumlegeringar) som inte fungerar väl ihop med etanol och de små vattenmängder som etanolen binder.

Så om det inte finns några tydliga riktlinjer från generalagenten måste vår rekommendation bli att tanka E5 98 oktan.

LISTA: Bilarna som klarar E10, och bilarna som inte gör det