Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Effekt är effekt, oavsett energikälla.
Effekt är effekt, oavsett energikälla.
Effekt är effekt, oavsett energikälla.
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Effekt är effekt, oavsett energikälla.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Varför anger ni elbilars effekt i hästkrafter?

Elbilar har väl inte hästkrafter, eller? Vår expert, tillika civilingenjör i maskinteknik, förklarar hur det ligger till och vad effekt är.

Hej! Jag förundras hur olika tidningsartiklar helt frångått att använda rätt beteckning på effekt. Motoreffekten i en elbil anges i kW, inte i hk. Svaret brukar bli att det är så vanligt att ange motoreffekten i hk. Det är förunderligt när de flesta människor har i allmänhet en gymnasieexamen och borde känna till vilka enheter som skall användas. En annan tanke är vilken mätnorm (det finns fem olika) översätter man effekten. 

Hälsningar
Ulf Holmberg

Svar
Hej Ulf! Tack för ditt mejl. Det går alldeles utmärkt att ange effekt, alltså energimängd per tidsenhet, i en elbil, en bensinbil, en ångmaskin eller annan energikälla i vilken effektenhet som helst. Joule per sekund, kilowattimmar per timme eller varför inte kalorier per månad
Det finns ingenting som säger att just elbilars effekt skulle anges i kilowatt. Det finns ett beslut från 1972 om att kilowatt ska ersätta hästkrafter i EU-direktiv (då EEG-direktiv). Det är alltså precis lika ”felaktigt” att ange effekten från en förbränningsmotor i hästkrafter, som att göra det från en elmotor.
Dock har vi och många andra av kontinuitetsskäl valt att fortsätta ange hästkrafter som effektmått, eftersom det är vad de flesta av våra läsare har lättast att relatera till. I Sverige och i många europeiska länder är standarden DIN 66036 den som definierar exakt hur stor effektmängd en hästkraft motsvarar. Enligt standarden är 1 kilowatt samma sak som 1,3596216173 hästkrafter.
Vill du veta hur stor effekten är räknat i kilowatt går det alldeles utmärkt att kika i rutan om tekniska data.