Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varför kör vi inte på E100?

Det skulle vara mer energieffektivt att göra så varför kör vi med E85 i stället för E100 i Sverige. Ingenjör Östlund reder ut frågan.

Hej Teknikens Värld. Det sägs att etanol är ett av världens mest tillverkade biodrivmedel (70%) men är i Sverige inte tillåten att säljas för drivning av bilar i fossilfri form utan blandas ut med bensin och förstör de fossilfria egenskaperna och kallas då E85.
Varför?
Fördelen med ren etanol som jag ser det är att man kan konstruera en motor som är mer energieffektiv än en motor framtagen för bensin. Oktantalet i ren etanol är ca 110 vilket sägs möjliggöra detta. En rätt optimerad motor körd på ren etanol sägs också kosta hälften så mycket i drift som en motsvarande bensinbil.
Ren etanol borde kunna användas i dagens bensinbilar om de konverteras för det bränslet vilket troligtvis inte är mer komplicerat än att konvertera till E85.
En bil som körs på ren etanol släpper inte ut några kolväten och betydligt mindre kväveoxider vilket bidrar till renare luft. De startsvårigheter i kyla det pratas om kan sannolikt lösas med att till exempel låta bilen starta på alkylatbensin eller förvärmning av etanolen. 

/Lennart Gustavsson, Karlskoga

Svar
Hej Lennart! Det är helt riktigt att en motor som skulle ha optimerats för ren etanol också skulle vara mer energieffektiv än en motsvarande bensinmotor, inte bara på grund av det högre oktantalet som kan utnyttjas till att höja verkningsgraden genom höjd kompression, ökad tändförställning och/eller högre överladdningstryck, utan också för att etanol förbränns effektivare med lägre kylförluster än bensin. Men förbättringspotentialen är inte så stor att en ren etanolmotor skulle kunna kosta hälften så mycket i drift som motsvarande bensinbil.

Vid konvertering av en konventionell, bensindriven motor kan man inte heller dra nytta av den fulla potentialen, då till exempel ökad kompression skulle kräva genomgripande ingrepp i motorn.

Det finns också vissa problem med att använda ren etanol som bränsle. Det låga ångtrycket gör inte bara motorerna svårstartade i kyla, utan ökar också explosionsrisken jämfört med bensin vars ångor är övermättade och därmed mer svårantändliga vid vanlig rumstemperatur. Sedan skulle vi också behöva göra någonting åt alkoholskatten på 516,59 kronor per liter ren alkohol.

Men visst är det överkomliga hinder och frågan om varför det inte säljs bilar med motorer som konstruerats för att drivas av ren etanol är relevant. I Brasilien, där etanol av politiska skäl har varit det dominerande bränslet under flera decennier, finns också bilmodeller på marknaden som kan köras på ren etanol, E100. Då har man också ofta, precis som du föreslår, en liten extra tank avsedd för bensin så att bilarna kan startas även när de är kalla.

LISTA: Bilarna som klarar E10, och bilarna som inte gör det

Fiat 147 var den första bilen som drevs på ren etanol (E100) i stället för bensin.