Varför kör vi inte på E100?

Det skulle vara mer energieffektivt att göra så varför kör vi med E85 i stället för E100 i Sverige. Ingenjör Östlund reder ut frågan.

Hej Teknikens Värld. Det sägs att etanol är ett av världens mest tillverkade biodrivmedel (70%) men är i Sverige inte tillåten att säljas för drivning av bilar i fossilfri form utan blandas ut med bensin och förstör de fossilfria egenskaperna och kallas då E85.
Varför?
Fördelen med ren etanol som jag ser det är att man kan konstruera en motor som är mer energieffektiv än en motor framtagen för bensin. Oktantalet i ren etanol är ca 110 vilket sägs möjliggöra detta. En rätt optimerad motor körd på ren etanol sägs också kosta hälften så mycket i drift som en motsvarande bensinbil.
Ren etanol borde kunna användas i dagens bensinbilar om de konverteras för det bränslet vilket troligtvis inte är mer komplicerat än att konvertera till E85.
En bil som körs på ren etanol släpper inte ut några kolväten och betydligt mindre kväveoxider vilket bidrar till renare luft. De startsvårigheter i kyla det pratas om kan sannolikt lösas med att till exempel låta bilen starta på alkylatbensin eller förvärmning av etanolen. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill