Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tom Eversley/Shutterstock

Växellådan krånglar efter två veckor – handlaren tar inte ansvar

Vad har säljaren, en bilhandlare i det här fallet, för skyldigheter efter att ha sålt en bil till kund som krånglar redan efter ett par veckor? Teknikens Världs biljurist ger dig svaren.

Hej! Jag köpte för drygt tre månader sedan en begagnad Audi från 2003 som gått 21 000 mil. Efter två veckor började växellåda krångla.

Nu vägrar säljaren stå för detta med hänvisning till att jag köpt ett reparationsobjekt. I säljarens villkor på kvittot står att alla bilar under 30 000 kronor säljs som reparationsobjekt har jag sett nu.

Jag provkörde bilen noga och det var inget som krånglade så jag köpte bilen utifrån detta. Jag tycker det känns konstigt och fel att de nu skyller på att det var ett reparationsobjekt, när allt fungerade.

/Anders Lundin

Svar:

Hej Anders. Jag har tittat på dina köpeavtal. Det står i säljarens avtal att på bilar som kostar mindre än 30 000 kronor lämnas ingen garanti. Garanti innebär att de svarar för allt. Oavsett garanti så har man som konsument alltid reklamationsrätt i tre år (för ursprungliga fel) på begagnade varor som man köper av en handlare. De första sex månaderna så anser man att alla fel som uppträder inom sex månader funnits från början. Efter sex månader, upp till tre år, måste kunden visa att felet (eller grunden till felet funnits sedan köpet). Handlaren slipper bara ansvar om han kan visa att felet beror på köparen. När ett objekt säljs som reparationsobjekt (med värde under 30 000 kronor, som det står på två ställen på ditt avtal), så gäller inte detta som en allmän regel för alla eventuella fel som kan uppträda. Skriver man som säljare att en bil säljs som reparationsobjekt måste man också specificera vad som behöver repareras, eller vad som kan komma att behöva repareras. Det finns jättemånga fall i ARN och rättsfall om detta.

Hade de skrivit att det eventuellt finns ett fel på växellådan hade denna klausul gällt för detta fel. Har de inte skrivit så och du provkört bilen och köpt den med förutsättning att den fungerar så som den gör när du provkör, så gäller inte begreppet reparationsobjekt för eventuella kommande (eller dolda) fel.

Som kund så förväntar du dig att bilen skall fungera så som den gör vid köptillfället, och med de brister som säljaren anger (även om det står reparationsobjekt). Allt som uppträder, som inte är specificerat av säljaren blir konkreta fel när de visar sig och för dessa ansvarar säljaren fullt ut de första sex månaderna, även på äldre bilar, som gått långt.

Många handlare missuppfattar detta med reglerna om reparationsobjekt. Det har denna handlare också gjort. Man kan inte använda detta villkor som en allmän regel för alla kommande fel. Det som funkar när du kollar bilen skall funka senare också. Reparationsobjekt gäller för det som inte fungerar, (det är för detta de skall ange reparationsobjekt som villkor), så du som köpare vet vad som inte fungerar. Allt handlar om vad du skall förvänta dig och det måste handlaren vara tydlig med. Du har inte förväntat dig fel på växellådan.

Så är reglerna. Du skulle vinna i ARN, men det tar flera månader. Skriv ett brev till firman och skicka med detta som jag skrivit ovan. Om de inte lagar bilen utan dröjsmål så kan du låta en verkstad göra det och sedan kräva dem på hela kostnaden. Det har du full rätt till, plus skadestånd för alla omkostnader. Det blir mycket dyrt för säljaren för om du behöver anlita advokat så får de betala för denna också.

Jag tycker det är bäst att de köper tillbaka bilen och att du köper en annan bil i stället.

Behöver du också råd och hjälp?

Kontakta då gärna Teknikens Värld så hjälper vi dig. Rör ditt ärende juridiska frågor, maila till biljuristen@teknikensvarld.se, rör det andra konsumentärenden maila då till mikael.stjerna@teknikensvarld.se, rör det trafik- och fordonsregler hör du av dig till ruben.borjesson@teknikensvarld.se och rör det däck är det bäst att du kontaktar linus.projtz@teknikensvarld.se.