Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Vem bär skulden om vi krockar i cirkulationsplatsen?

Det finns snart lika många varianter på körning i cirkulationsplats som det finns bilister. Men vad är det egentligen som gäller?

Hej Ruben!
Nu kommer jag med en rak fråga. Jag kör in mot en rondell och ska köra rakt fram. Från andra hållet ser jag en bil som också kör in i rondellen. Den bilen blinkar inte så jag utgår från att han också ska rakt fram, alltså ut på den gata som jag kommer från.

Jag kör in i rondellen, men plötsligt så svänger bilen in mitt framför mig utan att blinka. Det är snudd på att vi krockar men jag hinner bromsa. Vem bär skulden om vi krockar i den här situationen?

Jag har fått lära mig att ändrar man körriktning ska man alltid blinka. Cirka 70 procent gör inte det tyvärr.

/Hans Ingwall

Svar
Hej Hans. Det du fick lära dig för några år sedan är fortfarande riktigt. Det som ändrats är betydelsen av ”rakt fram”. Numera är cirkulationsplatser en egen gata så när du kör inne i cirkulationen och inte blinkar höger betyder det att du ska fortsätta runt i rondellen. Det är ”rakt fram” numera. Trafiklagstiftningen säger att du ska använda blinkers ”för att visa din avsikt”. Det innebär att du måste blinka när du ska ut ur en cirkulationsplats. Man får naturligtvis blinka vänster för att visa den som kommer från andra hållet att man ska ut ur cirkulationen till höger eller vänster, men man måste inte. Krockar ni i den här situationen så bär du skulden. Du har väjningsplikt mot den som är inne i cirkulationen.