Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Xpedition Trucks Scania G410 XT är något helt annat än du är van vid
2 AV 2
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Vem får köra vilka tunga fordon på B-körkort?

Vår expert Ruben Börjesson förklarar vad ”grandfather’s right” är och hur det kommer sig att det går att köra tunga fordon med B-körkort.

Hej! Jag undrar om du skulle kunna utveckla bakgrunden till undantaget ”grandfather’s right”, som gör att man kan köra Scania G410 X på B-körkort (om körkortet är taget före 1/7 1996, vilket jag har). Mycket mer lastbil blir det ju inte, om man säger så, den är kanske hyfsat jämförbar med den Tgb 30 som jag körde i lumpen. Innebär undantaget att vilken lastbil, buss, långtradare (25 meter) som helst skulle kunna klassas som ”personbil klass 2”?

/Thomas Pettersson, mångårig prenumerant

Svar
Hej Thomas! Det hänger med från att vi bytte körkort i början på 1970-talet. Innan hade man bilkörkort och fick köra allt, från motorcykel till den största lastbilen med släp. Skulle man köra yrkesmässigt så krävdes ”trafikkort” för lastbil och ”busskort” (yrkesmässig personbefordran) för buss. Så kom ABCDE-körkorten och den som hade vanligt körkort fick ett AB-kort. Med det kom en del övergångsbestämmelser. Direkt när de nya körkorten kom kunde man via intyg få ett E tillagt på körkortet. Alltså ABE. I mitten på 1980-talet kunde man via intyg få C-behörighet. Fram till dess hade man fått köra lastbil på sitt AB-kort. På den tiden fanns inga personbilar som hade en tjänstevikt över 3,5 ton, så B-behörighet räckte i alla lägen för personbil. 

Men så kom ”storbilsambulanserna” och de registrerades som personbilar för de var (och är) avsedda för persontransport och då räckte det med B-behörighet. Det här tog man fasta på inom racing och i rallybranschen och byggde om stora bussar till verkstad och med plats för max åtta passagerare, och då var det en personbil. Vikten kunde vara ända upp till 16-17 ton. B-kort räckte.

Det här spårade ur, en stor Chevrolet ”lastbil” på 4,5 ton som man körde ut tidningar med krävde C-behörighet, men skulle man skjutsa människor så räckte det med B.

I mitten på 2000 ändrades reglerna och då kom personbil klass 1 och klass 2. Klass 2 var husbilar, oberoende av vikt. De som vägde över 3,5 ton hade tidigare registrerats som lastbil, de lättare som personbil. Nu blev alla husbilar personbil klass 2. I samma veva infördes ett nytt begrepp. Tung personbil. Personbil över 3,5 ton blev tung personbil, både klass 1, till exempel storbilsambulanser och klass 2, husbilar. Och i körkortsreglerna infördes C-behörighet för tung personbil oberoende om det var klass 1 eller 2. Kravet var totalvikt över 3,5 ton. 

I all den här röran så bestämdes det att de som hade B-kort utfärdat före 1 juli 1996 fick fortsätta att köra personbil oberoende om den var tung eller inte. Ett EU-direktiv om körkort som kom 1/7-96 tillåter inte undantaget för körkort utfärdade efter det datumet. Därför får inte du som har nyare körkort än så köra stora, tunga ”Personbil klass 2” om du inte tar C-körkort.

Summa summarum: För att få köra Scania G 410 X så måste ditt körkort vara utfärdad före 1996 och du måste ha haft B-behörighet i obruten följd för att få utnyttja undantaget. Det är detta som kallas ”grandfather’s right”.