Vem har företräde? Bilen som ska ut ur rondellen måste ligga i vänsterfilen eftersom en del av rondellen är enfilig.

Vem har företräde i denna knepiga rondell?

Kluriga rondeller kan leda till struliga trafiksituationer. Vår expert Ruben Börjesson reder ut vad som gäller i denna rondell.

Hej! Jag har en rondellfråga… Jag tycker det blir vanligare och vanligare med rondeller som är tvåfiliga i delar av rondellen, och enfiliga i andra delar av rondellen. Jag skickar med en bild på en sådan rondell. Denna rondell finns på den östra sidan av Jordfallsbron som knyter samman E6 vid Kungälv och E45 vid Bohus, norr om Göteborg. Det finns många andra rondeller som är byggda på motsvarande sätt.

Jag brukar på eftermiddagarna komma från väster, ligga i vänster körfält genom rondellen och sedan blinka höger och kör ur rondellen i den vänstra av de två filerna som går norrut, precis bakom bussen. Ungefär som den silvriga bilen gör i bilden.
Det brukar i rusningstrafik vara hårt tryck i denna rondell, och det kommer många bilar från höger som ska köra rakt fram i rondellen, och ungefär hälften av dessa ligger i sin högerfil, ungefär som den vita bilen längst till höger gör i bilden.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill