Vem ska väja var och när?
Är det bilisterna som har väjningsplikt och cyklisterna som har företräde? Eller är det tvärtom? Vår trafikexpert går igenom olika scenarier och situationer.
Hej Ruben. Vi är flera på mitt jobb som cyklar till jobbet på cykelbanan utmed en infartsled. Det är flera gator som ansluter. Infartsleden är huvudled. Ibland sitter huvudledsskylten mellan cykelbanan och vägen, ibland till höger om cykelbanan.
Så har vi anslutningsvägarna. Där är det alltid väjningsplikt, men hajtänderna, som betyder var man ska väja, finns ibland före övergångsstället och ibland efter, ända framme vid stora vägen.
När vi kommer och cyklar stannar bilarna nästan alltid och släpper oss före, men ibland väjer de inte. Några av oss påstår att bilarna ska väja där hajtänderna är och då ska de väja för oss när de är placerade före övergångsstället, men inte annars.
Red ut det här åt oss.
/Kent B
Svar
Hej Kent. Jag har en likadan infartsled i närheten där jag bor så jag var ute och tog några bilder för att enklare kunna förklara.
Första bilden (bild 1) är en anslutningsgata där det först är ett obevakat övergångsställe med skylt och markering i gatan, sen markering för cykelpassagen och längst ut mot huvudleden/infartsleden finns hajtänderna. Trafiken på anslutningsgatan ska lämna fotgängare som är på väg ut företräde. Sen kommer cykelpassagen och där gäller följande för cyklisten:
”Cyklande eller förare av moped klass II som ska färdas ut på en cykelpassage ska sänka hastigheten och ta hänsyn till fordon som närmar sig passagen och får korsa vägen endast om det kan ske utan fara.”
Alltså cyklisterna ska väja. Reglerna för bilisten är så här:
”En förare som närmar sig en obevakad cykelpassage ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklande och mopedförare som är ute på cykelpassagen.”
Det gäller trafik som ska ut på huvudleden/infartsleden. Den trafik som svänger in på anslutningsvägen ska följa den här regeln:
”En förare som ska köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning och ska passera en obevakad cykelpassage ska köra med låg hastighet och lämna cyklande och mopedförare som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera.”
Hajtänderna visar var trafiken ska väja innan utfart på den stora vägen. Alltså har de inget med cykelpassagen att göra.
Så har vi nästa bild (bild 2): Där gäller exakt samma regler. Skillnaden är att väghållaren anser att det är bättre att placera hajtänderna innan både övergångsstället och cykelpassagen. Sikten räcker bra där och det blir onödigt trångt att stanna efter cykelpassagen innan korsningen. Då hindrar man cyklisterna i onödan.
Så hajtänderna visar var man ska väja för trafiken ute på huvudleden/infartsleden. Så det har inget med cykelpassagen att göra.
Däremot kan det vara hajtänder med en exakt likadan markering i gatan men där det finns en skylt vid övergångsställeskylten som visar att det är en cykelöverfart (bild 3). Då är det väjningsplikt mot cyklister som är på väg ut på cykelöverfarten.
Hur vet man det som cyklist kanske du frågar dig? Ja, det finns ingen speciell markering eller skyltning för cyklisten. Och man kan framförallt inte lita på hajtänderna utan det är skylten ”cykelöverfart” som talar om vad som gäller.
Krångligt? Javisst, jättekrångligt. Trafikfarligt? Nej, det är inte säkert. Det här skapar en osäkerhet som i sig kan ge trafiksäkerhet. Jag som bilist litar ju aldrig på en cyklist, inte i någon situation. Och då blir man extra försiktig.
LÄS OCKSÅ: Cyklister på landsväg känner stor otrygghet
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se